„Klubrádió
A lényeg

Tényleg feljelentést tettek a kormánypártok rémhírterjesztés miatt

12/12/2022 18:44

| Szerző: Klubrádió

Büntetőfeljelentést tett a Fidesz és a KDNP ismeretlen tettes ellen közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt. A bejelentés nem a semmiből érkezett, a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté már pénteken jelezte, hogy így fognak tenni; még azelőtt, hogy Varju László DK-s képviselő megtartotta volna azt a sajtótájékoztatóját, ami ellen fel akartak lépni a kormánypártok. Állításuk szerint a közösségi médiában és SMS-ben terjedtek olyan álhírek, melyek Matolcsy György jegybankelnök szavaiból arra következtettek, hogy a lakossági megtakarításokat venné célba a kormány. A "Gyurcsány-párt alelnöke, Varju László" sajtótájékoztatója szerintük olajat öntött a tűzre és ráerősített a megalapozatlan álhírekre.

Mi is beszámoltunk róla pénteken, hogy Kocsis Máté még Varju László sajtótájékoztatója előtt azzal fenyegette őt – de még az eseményről beszámoló médiumokat is –, hogy haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez a forint elleni támadásban segédkező álhírterjesztés miatt. Varju László Matolcsy György jegybankelnök lakossági megtakarításokról hétfőn elhangzott mondatait idézte később, de már a sajtótájékoztató előtt közölte a rendőrség, hogy nyomozást rendelnek el, az eseményt követően pedig Magyar Nemzeti Bank (MNB)is jelezte, hogy büntetőfeljelentést tesznek.

Matolcsy december 5-én, a parlament gazdasági bizottsága előtt többek közt arról beszélt, szerinte kb. 20 ezer milliárd forint a magyar családok megtakarítása, és ezt "most eszi, rágja, harapja az infláció”. Ugyanennyi pénz van a magyar üzleti szektorban likviditási tartalékként, és ezeket a pénzeket szerinte kormányzati programokkal meg lehetne mozdítani. Több szakértő szerint is azonban ez semmi olyat nem jelent, hogy a kormány rátenné a kezét a lakossági megtakarításokra.

A hétfői napon pedig meg is történt a büntetőfeljelentés a Fidesz és a KDNP frakciói részéről; igaz, azt a nagyobbik kormánypárt részéről nem a frakcióvezető Kocsis Máté, hanem Bánki Erik frakcióvezető-helyettes, a kereszténydemokratáktól pedig Nacsa Lőrinc, a KDNP képviselőcsoportjának helyettes vezetője és szóvivője tette meg.

„Ez egy vörös vonal, a baloldal átlépett egy határt” – nyilatkozta Nacsa Lőrinc utalva Kocsis pénteki szavaira, aki akkor Varju tervezett sajtótájékoztatójára utalva azt mondta, „amit 13 órakor a képviselő úr át kíván lépni, azt úgy nevezik, hogy »vörös vonal« ”. Emiatt azt is felvetette a fideszes frakcióvezető, hogy a DK-s képviselőt fosszák meg minden országgyűlési tisztségétől.

Nacsa egy videónyilatkozatot küldött az MTI-nek, melyben arra kéri a nyomozást vezető hatóságokat, hogy "közveszéllyel fenyegetés és rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt" indítsák meg a vizsgálatot. A Magyar nemzet cikke szerint a lakossági megtakarításokról rémhíreket keltő SMS-ekben olyan szöveggel terjedtek mint hogy: „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert »a gazemberek ellopják.«”