„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté feljelenti azokat, akik beszámolnak a DK-s Varju László sajtótájékoztatójáról

9/12/2022 15:18

| Szerző: Klubrádió

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető gyakorlatilag megfenyegette Varju László DK-s politikust, hogy ha "valóban megtartja mai sajtótájékoztatóját (...), tovább terjeszti a veszélyes álhíreket és ezáltal segédkezik a forint elleni támadáshoz, haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményezünk ellene, továbbá az azt közlő médiafelületekkel szemben is." Varju László megtartotta a meghirdetett sajtótájékoztatóját, amelyen főként Matolcsy György jegybankelnöktől idézett a családok megtakarításairól.

A DK-s Varju László péntek 13 órára hirdetett online sajtótájékoztatót „Matolcsy György váratlan beismerése igazolta, hogy az Orbán-kormány szemet vetett az emberek bankban őrzött pénzére” címmel. A jegybankelnök következőket mondta hétfőn a Parlamentben, erre utalt az ellenzéki politikus:

20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása Magyarországon. Ebből olyan 8000-8500 milliárd forint van nem látható párnákban, és nem tudom, dobozokban otthon. És 12 ezer milliárd forint van látra szóló betétben a bankoknál. Ezt a 20 ezer milliárd forintot, ezt persze most eszi, rágja, harapja az infláció. Ezt föl lehetne használni. Ha lennének kormányzati programok, amelyek bekapcsolják ezt a 20 ezer milliárdot például az energiahatékonyság keretében indított programokra, energiatakarékosságra, élelmiszeripari termelékenységet növelő programokra, akkor megúsznánk ezt a pénzt.”

Erről videó is van, itt megtekinthető:

A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont Varju László rémhíreket akar terjeszteni. „Ezek az állítások egyrészt valótlanok és súlyosan sértik az ország, illetve a magyar állampolgárok érdekeit, másrészt az ilyen rémhírek terjesztése bűncselekmény, melyekkel kapcsolatban a rendőrség már nyomozást indított. Jól látható jelei vannak, hogy a következő időszakra forint elleni támadást készítenek elő több irányból, melyhez a külföldi megrendelők kérésére a hazai dollárbaloldal is kézzel fogható segítséget nyújt” – írta Kocsis Máté a Facebookon, majd azzal fenyegette meg Varju Lászlót és az eseményről beszámoló médiumokat, hogy büntetőfeljelentést tesz ellenük. Egyben kezdeményezi, hogy a DK-s képviselőt valamennyi országgyűlési tisztségétől fosszák meg, „ugyanis amit 13 órakor a képviselő úr át kíván lépni, azt úgy nevezik, hogy »vörös vonal« ”.

Ennek ellenére Varju László megtartotta sajtótájékoztatót, amelyen arról beszélt, hogy a DK-s árnyékkormány szerint „Matolcsy szavai bizonyítják, hogy az Orbán-kormány a magyar emberek félretett pénzéből kísérelheti meg feltölteni az államkasszát, mert képtelenek az orbáni infláció, megélhetési válság megállítására. Alig több mint 10 éve az Orbán-kormány már einstandolta az emberek magánnyugdíjpénztári megtakarításait, mert pénzre volt szüksége” – tette hozzá.

Nem sokkal a DK-s sajtótájékoztató után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, hogy a jegybank büntetőfeljelentést tesz". Azt írták: „A Demokratikus Koalíció mai sajtótájékoztatóján a párt képviselője Matolcsy György jegybankelnök Gazdasági Bizottság előtt tartott beszédének szavait szándékosan félreértelmezve Varju László olyan hamis állításokat fogalmazott meg, amelyek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitásba vetett bizalmat. A Magyar Nemzeti Bank ezért a Varju László képviselő által elmondottak miatt jogi lépéseket tesz, és határozottan felszólítja a pártot, hogy az egyértelmű politikai haszonszerzés érdekében tett felelőtlen nyilatkozatot vonja vissza, és a továbbiakban tartózkodjon a rémhírek terjesztésétől.”

A rendőrség pedig még a sajtótájékoztató előtt közölte, hogy rémhírterjesztés bűntett elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást: „A jelenleg ismeretlen elkövető vagy elkövetők bankpánik kialakulására alkalmasnak látszó valótlan tartalmú információ(ka)t és üzenete(ke)t tett(ek) közzé informatikai és távközlési eszközökön. A nyomozás során a tanúk kihallgatása, az elkövetői kör azonosítása folyamatban van.” A kormánypárti Magyar Nemzet szerint az üzenet szövege ez volt: „Gyorsan bankból kivenni a pénzt, otthon széfben tartani, mert »a gazemberek ellopják.«”

(forrás: 444.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)