„Klubrádió

Szlovákia is engedélyezte is az orosz vakcinát

26/05/2021 16:27

| Szerző: Klubrádió

Legkésőbb június 7-től Szlovákia is használni kezdi a Szputnyik V oltóanyagot, az orosz vakcina elfogadásáról szerdán döntött a kormány – írja az MTI. Ezzel Pozsony az EU-ban (Magyarország után) másodikként engedélyezte a Szputnyikot.

Szlovákia már március elején szerződést kötött kétmillió adag orosz vakcina megvételéről (200 ezret le is szállítottak), de az oltást eddig nem használták. Részben azért, mert az orosz vakcina beszerzése korábban kormányátalakításhoz vezető válságot is hozott az országban.

Az oltóanyagról a szlovák gyógyszerfelügyelet jó ideig nem adott ki jelentést, végül Magyarország besegítésével engedélyezték az orosz vakcinát. Szlovákiában eddig csak a Pfizer-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltásokat használták. Az országban több mint két hónapja javulnak a járványügyi adatok, fokozatosan csökken az új fertőzöttek száma és a kórházban ápoltaké is.

Május közepén Szlovákiában véget ért a kijárási tilalom, a kormány megszüntette a járvány miatti vészhelyzetet is. Ezzel együtt vége lett a gyülekezési tilalomnak, illetve engedélyezték az egyéb tömegrendezvényeket, de azokat létszámkorláttal: az, hogy hányan vehetnek részt egyszerre egy eseményen, járásonként változik.

(forrás: Telex.hu)