„Támogassa
A lényeg

Szijjártó reagált Pressmanre: Kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk

13/04/2023 16:00

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter reagált az amerikai nagykövet szankciókat tartalmazó bejelentésére, közölte: Magyarország egy ország, "és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon".

Csaknem egy teljes nap eltelt, mire hivatalos kormányzati reakció érkezett a kabinet egy tagjától az amerikai nagykövet szankciókat tartalmazó bejelentésére. 

A külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata az első hivatalos kormányreakciónak tekinthető, előtte Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója szólalt meg, ő azt mondta: "Minden tiszteletünk az Egyesül Államoké, elfogadjuk, hogy nekik háborúpárti álláspontjuk van, bár őket egy óceán választja el attól, de mi azt kérjük, hogy ők pedig fogadják el, hogy Magyarország a béke oldalán áll".

Magyarország egy ország, "és kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk senkinek a világon" – ezzel reagált az ATV kérdésére Szijjártó Péter az amerikai nagykövet szerdai bejelentésére. Vélhetően Orbán Viktor miniszterelnök présemberes hasonlatára utalva hozzátette: “nincs az a nyomás, amivel minket egy háborúpárti álláspontba bele lehetne préselni".

Az amerikai nagykövet szerdán délután közölte, hogy az Egyesült Államok szankció alá vonta a gyakran csak orosz "kémbankként" emlegetett, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) három felsővezetőjét és magát a pénzintézetet is.

Ahogy a hvg.hu írja, vélhetően Szijjártó Péter harcias, tiszteletet követelő reakciójának elhangzásakor már megszületett a hírek szerint ezzel teljesen ellentétes kormánydöntés arról, hogy Magyarország kilép az NBB-ből.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)