„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó: Politikai motivációjú érzelmi zsarolókampány indult a német cégek elbizonytalanításáért

22/04/2023 05:09

| Szerző: Klubrádió

Tényeket nélkülöző és pusztán politikai motivációjú – így jellemezte "a Magyarországon befektetni kívánó német vállalatok elbizonytalanításáért indított kampányt" Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó a Dialog Ungarn német-magyar gazdasági szervezet rendezvényén a többi között arról beszélt, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is, hogy el kell kerülni a blokkosodást. Ezért fontos a Kelet és Nyugat közötti – gazdasági – együttműködés, így a kínai kapcsolatok felszámolása nem jó ötlet.

Szerinte a keleti és a nyugati cégek Magyarországon találkozhatnak, mert itt a legalacsonyabbak a munkát terhelő adók. „Ezekért a beruházásokért, amelyek eldöntik, hogy mely ország lesz sikeres az elkövetkező időszakban, hatalmas verseny van.És a kérdés nem az, hogy lesznek-e elektromos akkumulátorgyárak, hanem az, hogy hol lesznek Európában” – mondta, hozzátéve, hogy a versenyben egyesek tisztességes, mások pedig kevésbé tisztességes eszközökkel vesznek részt. 

„Vannak nagyon komoly törekvések arra nézve is, hogy a német vállalatokat elbizonytalanítsák abban, hogy érdemes-e Magyarországra jönni, érdemes-e Magyarországon maradni, érdemes-e Magyarországon újra beruházni.”

Szijjártó szerint a törekvések mögött politikai motivációk állnak, a Magyarországgal szembeni kampány pedig „nem ténybeli alapokon nyugszik”.

„Azt látjuk, hogy ez most már megy át egyfajta zsarolásba, egyelőre még csak az érzelmi zsarolás látható. Hogy mi nem látható ebből, azt nem tudjuk, de az érzelmi zsarolás már látható. Azt mondják az itt lévő német vállalatoknak, hogy 'ugye ti sem gondoljátok, hogy egy ilyen rendszert kéne fenntartani” – tette hozzá.

Néhány hete a Der Spiegel című tekintélyes német hetilap részletes összefoglalót közölt arról, hogy maffiamódszerekkel próbál már német cégeket is megszerezni az Orbán-rendszer.

(via 444.hu, kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)