„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Nincs szükségem rá, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal

17/02/2023 19:10

| Szerző: Klubrádió

„Én egy őszinte ember vagyok, én hogyha az oroszokkal akarok tárgyalni, akkor elmegyek Moszkvába, és arról beszámolok. Mint ahogy elmentem – nem titokban – és az elmúlt időszakban tudósítottunk minden ilyen alkalomról” – így reagált Szijjártó Péter, amikor megkérdezték tőle, hogy Minszkben tárgyalt-e orosz politikusokkal, tisztviselőkkel is.

Az ATV erről többek között azért érdeklődött a magyar külügyminiszternél, mert amikor a Facebook-bejegyzése szerint Belaruszban landolt a gépével, akkor a Flightradar szerint orosz kormánygépet is lehetett a belarusz reptéren látni.

Szijjártó azt állítja, hogy két programja volt Minszkben: „különböző formátumokban” tárgyalt a belarusz gazdasági miniszterrel és a belarusz külügyminiszterrel. Ehhez azt is hozzátette:

„Nekem nincs szükségem arra, hogy Minszkben ürgebőrbe varrva bújtatottan tárgyaljak az oroszokkal. Sem én, sem a delegációm egyetlenegy tagja a belorusz tárgyalópartnereken kívül senkivel nem tárgyalt.”

A magyar külügyminiszter újból hangsúlyozni próbálta a békepártiságot, ezzel indokolta azt, hogy miért épp most volt aktuális megtárgyalni valója a Putyin-barát minszki-vezetéssel.

Az azonban legkésőbb tavaly februárban kiderült, hogy sem Orbán, sem Szijjártó nem jó követe a békének: hiába hirdették mindketten 2022-ben, a háború kitörése előtti napokban, hogy Moszkvában békemisszión jártak, Vlagyimir Putyin háborút indított Ukrajna ellen.

(via hvg.hu, képünk illusztráció, Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel)