„Hírek
A lényeg

Szijjártó mosolyogva fogott kezet Lavrovval

21/07/2022 15:57

| Szerző: Klubrádió

"Két feladatunk van: biztosítani, hogy lesz földgáz a magyar embereknek és nyomatékosítani, hogy minél előbb békét akarunk" – posztolta Szijjartó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Megérkezett Moszkvába Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy találkozzon Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel, Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – írta a 444.

Szijjártó korábban a barátjának nevezte Lavrovot, akitől tavaly év végén „Barátságért” kitüntetést vett át. Ez a legmagasabb elismerés, amit külföldi állampolgár kaphat Oroszországban.

Lavrov az orosz kormány legtöbbet szereplő tagja, aki hónapok óta védi a nemzetközi nyilvánosságban Oroszország ukrajnai háborúját.

A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatót is tartott, amelyen az MTI tudósítása szerint Szergej Lavrov kijelentette, Oroszország haladéktalanul megvizsgálja Magyarországnak a további gázszállításokra vonatkozó kérését. "Országaink érdekének teljes mértékben megfelel, hogy maradéktalanul végrehajtsuk az oroszországi földgáz exportjára vonatkozó, tavaly megkötött hosszú távú szerződéseket. Kollégáink ma arról tájékoztattak bennünket, hogy a magyar kormány a pótlólagos földgázmennyiségek idei megvásárlása iránt érdeklődik" – mondta Lavrov.

A magyar kormány a múlt hét végén jelentette be, hogy az energia-veszélyhelyzet miatt a hosszú távú szerződésekben szereplő mennyiségeken felül 700 millió köbméternyi plusz földgázt szereznek be. Tavaly szeptemberben az MVM hosszú távú szerződést kötött a Gazprommal évi 4,5 milliárd köbméter orosz földgáz vezetékes szállításáról rendelkeznek Szerbián és Ausztrián keresztül. A megállapodás 15 évre szól, és a végrehajtás megkezdése után 10 évet követően újratárgyalható.

Szijjártó a plusz földgáz-beszerzéséről, tárcája közleménye szerint azt mondta: "Lehet hiú reményeket árulni, lehet ábrándozni, lehet kommunikációs luftballonokat fújni, de a tény attól még tény marad, a fizikai valóság fizikai valóság marad, hogy orosz források nélkül ma ennyi plusz földgázt vásárolni Európában egyszerűen lehetetlen".

Paksról szintén szó esett a moszkvai találkozón, az orosz külügyminiszter a sajtóértekezleten közölte, a felek megerősítették elkötelezettségüket a paksi atomerőmű-projekt folytatása mellett.

Szijjartó még délelőtt a Fox News-nak arról nyilatkozott, hogy Magyarország ki akar maradni a háborúból, ugyanakkor, mint fogalmazott "ez nem könnyű feladat".