„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó: Magyarország védelmi megállapodást kötött Ecuadorral

19/01/2023 19:02

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter Quitóban azt mondta: a megállapodások fő célja az újabb biztonsági kockázatok kialakulásának megelőzése és az energiaellátás garantálása. A védelmi megállapodás célja, hogy „elejét vegyük az újabb nagy illegális migrációs hullámok kialakulásának, mert ezek bizony globálisan destabilizálnák a biztonságot”.

"Nyilvánvalóan a földrajzi fókuszunk a Nyugat-Balkán, de ezen túl a Közel-Keleten, Afrikában és Dél-Európában is jelen vagyunk" - mondta a külügyminiszter facebookos bejelentkezésében.

A szénhidrogénipari együttműködési megállapodásról azt mondta, „Magyarország energiaellátása biztonságban van, de fel kell készülni arra a vészhelyzetre, hogy ha adott esetben az ukrajnai kőolajtranzit ellehetetlenül, akkor csakis a tengeri szállítás marad, és ez esetben az egyik legnagyobb latin-amerikai kőolajforrást is számításba kell venni.” Emellett azt is hozzátette, hogy a Mol technológiai megoldásainak használatáról is egyeztetések indultak az ecuadori kormánnyal.

Szijjártó a Világgazdasági Fórum után, Davosból indult egy kisebb közép- és dél-amerikai körútra. Az ecuadori állomás előtt Kubába utazott, ahol arról beszélt, hogy az országgal szembeni amerikai blokád feloldását Magyarország is támogatja, mert „az elmúlt években azt tapasztalhattuk, hogy a blokádokra és szankciókra épülő politikák mind-mind sikertelenek lettek saját céljaik szempontjából”. Pénteken Mexikóba repül tovább.

(Kiemelt kép: Facebook)