„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó hét magyar konzult rendelt Leverkusenbe a Fradi-szurkolók biztonsága miatt

8/03/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"A kiemelt konzuli jelenlét érdekében a németországi képviseleteinkről, Berlinből, Stuttgartból, Düsseldorfból és Münchenből összesen hét konzult rendeltem Leverkusenbe"– jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki konzulok segítségével segítené a Fradi-szurkolók biztonságát Németországban a csütörtöki Bayer Leverkusen-Ferencváros meccs helyszínén.

Ahogy az MTI-hez is eljuttatott közleményben fogalmaznak, a „kirendelt” konzulok „szükség esetén segítséget nyújthatnak a magyar szurkolóknak”.

Szijjártó szerint erre azért van szükség, mert „a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a szükséges lépéseket meg kell tennie, amikor nagy létszámú magyar állampolgár utazik egy külföldi helyszínre”. Tájékoztatása szerint ugyanis „előreláthatólag körülbelül 2300 magyar drukker utazik az Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésére Leverkusenbe, egy részük egyéni szervezésben, egy részük charterjárattal, míg a legtöbben, nagyjából ezren egy tizennégy vasúti kocsiból álló különvonattal”.

Szijjártó azt is megosztotta, hogy a hét konzul közül hányan és hol lesznek:

  • „Két konzul a stadionban fog ügyeletet tartani.
  • Két konzul a pályaudvaron fogja várni az odaérkező magyarokat,
  • két konzul pedig a repülőtéren lesz, és ők majd a szurkolók által a stadionba jutáshoz használt útvonalon is ott lesznek, hogyha valakinek esetleg problémája lesz, akkor segíteni tudjanak.
  • A hetedik konzulunk pedig arra készül fel, hogy az esetlegesen pótlásra szoruló iratokat pótolja.”

De ha valaki még ezek ellenére sem érezné a biztonságot a veszélyes Németországban – fogalmaz a 444.hu –, Szijjártó emlékeztetett, hogy lesz egy ”különleges ügyeleti telefonszám” is, hogy „ha valaki esetleg bajba kerül, és fizikai közelségében nem tud kapcsolatot teremteni konzuli képviselővel, akkor a +49 1575 420 38 71 telefonszámot tudja hívni".