„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Brüsszelnek: Ideje leszállni a magas lóról

5/04/2022 14:35

| Szerző: Klubrádió

Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, Bosznia Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt – mondta Szijjártó Péter Bosznia-Hercegovinában. A külügyminiszter Brüsszelnek is üzent: "ideje leszállni a magas lóról".

Kedden Bosznia-Hercegovinában tett látogatása során megszólalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

"Sajnáljuk, hogy az EU egyes tagállamai és a brüsszeli intézmények esetében a megértés nem mindig teljes. Itt az ideje, hogy megüzenjük Brüsszelnek, hogy le kell szállni a magas lóról, és elég a nagyképű nyilatkozatokból" – fogalmazott a politikus.

A kormány álláspontja szerint Szerbiát haladéktalanul fel kell venni az EU-ba, Bosznia Hercegovinának pedig meg kell adni a tagjelölti státuszt. "Ezt az álláspontunkat a jövőben még határozottabban fogjuk képviselni ezzel a választási győzelemmel a hátunk mögött" – emelte ki Szijjártó.

Szerbiában is április 3-án volt választás, ahol Aleksandar Vucic maradt az elnök, illetve az ő pártja, a Szerb Haladó Párt, azaz az SNS nyert, de csak relatíve, alig negyven százalék fölötti aránnyal. Aleksandar Vucic többször is közölte, hogy a nemzeti érdekeikkel összhangban Szerbia nem vezet be Oroszországgal szemben szankciókat.