„Köszönjük
A lényeg

Szijjártó: Bekerültek a magyar feltételek Ukrajna EU-csatlakozási keretdokumentumába

15/06/2024 13:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

A külügyminiszter beszámolója szerint a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása immár előfeltételként szerepel a csatlakozási tárgyalások keretdokumentumában. Az Európa Tanács belga elnöksége június 25-re hívná össze az első kormányközi konferenciát a csatlakozásról.

Bekerültek a magyar kormány feltételei az Európai Unió Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalásainak keretdokumentumába. 

Az elmúlt napokban, hetekben óriási vita zajlott Brüsszelben arról, hogy milyen feltételek mellett induljanak meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával – közölte péntek esti Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

"Mi mindvégig azt az álláspontot képviseltük, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása az előfeltétele kell, hogy legyen bármifajta továbblépésnek. Néhány tagország hallani sem akart erről a feltételről, mi viszont világossá tettük, hogy ragaszkodunk a kisebbségek azon jogainak helyreállításához, melyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz fűződnek" – írta Szijjártó, aki szerint így már papírunk van arról, hogy "Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat".

A külügyminiszterek között létrejött elvi megállapodásról a belga soros elnökség is hírt adott X-csatornáján, jelezve, hogy június 25-re összehívják az első kormányközi konferenciákat Ukrajna és Moldova csatlakozásáról.

A Politico európai kiadása hozzátette, Ukrajna és a csatlakozását leginkább támogató országok azért is szorgalmazzák, hogy mihamarabb megtartsák az első kormányközi konferenciát, mert júliustól Magyarország, a csatlakozás – eddig legalábbis – egyik fő ellenzője – veszi át a belgáktól az Európai Tanács soros elnökségét.