„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A magyar kormány mindenképpen ki akar maradni a közös gázvásárlásból

25/10/2022 18:40

| Szerző: Klubrádió

Kedden az EU energetikáért felelős miniszterei Luxembourgban gyűltek össze, hogy megvitassák, mit tehetnének az energiaárak emelkedése ellen. A 444 beszámolója szerint a magyar kormány mindenképpen ki akar maradni a közös gázvásárlásból, és azt is elutasítják, hogy szolidaritási alapon kapjon gázt az az ország, amelynél teljesen elfogyott a gáz.

A magyar kormány azért ellenzi az ársapkát, mert az oroszok azzal fenyegetnek, hogy ha az vonatkozik a Gazprom gázára is, akkor többet nem szállítanak az EU-s piacokra – ismerteti a 444.

A miniszterek megvitatták az Európai Bizottság által készített terveket, amelyek az előző heti csúcstalálkozó iránymutatásai alapján készültek, de ezek még túl kidolgozatlanok maradtak ahhoz, hogy döntsenek is róluk. A vitában a Magyarországot képviselő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter továbbra is a gázársapka ellen érvelt, ám a lehetőség még nem került le a napirendről.

A legújabb terv arról szól, hogy az idei fűtési szezon után az európai gázkereskedő cégek alakítsanak konzorciumot, és együtt alkudjanak ki hatalmas mennyiségre kedvező árat, nem orosz beszállítóktól. A logika hasonlítana a vakcina-beszerzésekre, amikor az EU hatalmas tételben rendelt koronavírus elleni vakcinákat.

A magyar kormány ebből mindenképpen ki akar maradni, és ehhez a mostani terv szerint joga is lesz, ahogy a vakcinaügyletben sem volt kötelező részt venni. Hogy pontosan miért támadja ennyire az Orbán-kormány a közös beszerzést, az nem teljesen világos, talán úgy vélik, hogy az orosz forrás elegendő és biztonságos – jegyzik meg a cikkben.

Mint írják, Szijjártó kedden azon háborodott fel, hogy a Bizottság minden országtól be akarná kérni, hogy a tárolókapacitás egy bizonyos százalékához képest mennyi gáz hiányzik az adott országban, és ez alapján határoznák meg, hogy a konzorcium mennyi gáz megvételéről tárgyaljon. Szijjártó szerint ezt kötelező lenne megadni, de a magyar kormány ebben sem akar részt venni, akkor sem, ha az így megvett gázt nem lenne kötelező Magyarországra behozni.

A miniszter azt az ötletet sem fogadta el, amely szerint a Bizottság megnézne minden nagyobb tételű gázszerződést, még annak megkötése előtt. Szerinte ez üzleti titok és nemzetstratégiai érdeket sért.

A kedden előkerült részletesebb javaslatok között szerepelt egy kötelező szolidaritási rendszer bevezetése, ami alapján a tagállamoknak ki kellene segíteniük egymást, ha valahol teljesen elfogy a gáz. Szijjártó közölte, kizárt, hogy állami pénzen vett gázt másnak adjon a magyar kormány, tehát ezt a javaslatot mindenképpen meg akarja vétózni.

A legfontosabb, az árak mesterséges letörését célzó javaslatok még mind nyitottak maradtak a keddi tanácskozás után is. A Bizottság készített egy tervet arról, hogy a gáz és az áram árát hogyan lehetne szétválasztani, de a megvalósíthatóságról túl nagy a vita a tagállamok között.

Szijjártó a tanácskozás után azt mondta, ezek olyan súlyú kérdések, amelyekben minden tagállamnak vétójogot kell adni. Ugyanakkor formálisan a Bizottság kereskedelmi kérdésként tekint az energiaügyekre, amihez a minősített többségi szavazás is elég. A magyar vezetésnek jól jöhet, hogy a német kormány szerint is teljes konszenzus kellene ezekben a kérdésekben. Hogy a magyarok és a németek át tudják-e ezt vinni, az is kiderülhet november végéig.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)