„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó államtitkára Kijevbe megy egyeztetni

22/03/2023 14:58

| Szerző: Klubrádió

Magyar Levente kedden fogadta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminisztert Budapesten, és a külügyi államtitkár utána közölte: április elején Kijevbe utazik, a magyar kisebbség jogi helyzete lesz a tárgyalásai középpontjában, most “áthidalhatatlan” akadályokat a kérdés rendezésére nem látnak. 

Magyar Levente sajtónyilatkozatban tudatta: áttekintették a magyar-ukrán kapcsolatok elmúlt tíz évét, és "azokat a momentumokat, amelyek előállítottak egy olyan helyzetet ebben a kapcsolatrendszerben, amely korábban nem volt jellemző". "Súlyos viták terhelték ezt a kapcsolatrendszert, elsősorban az ukrajnai magyar kisebbség jogi helyzete körül". 

Felavatták a JYSK új régiós elosztóközpontját Ecseren
 
Magyar Levente államtitkár. 
Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

Azt is áttekintették, hogy milyen lépéseket tudnak tenni ma és a közeljövőben annak érdekében, hogy "az ukrán-magyar kapcsolatok politikai síkon is visszaterelődjenek abba az egészséges helyzetbe, amiben voltak a 2010-es évek közepe előtt". 

Magyar Levente kijevi útja azért is érdekes, mert a magyar kormány éppen a kisebbségi jogok csorbítására hivatkozva blokkolta eddig, hogy a NATO miniszteri szintü tanácsülést folytasson Ukrajnával. (Az ATV nyomán)