„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: A magyar pilóták úgy védjenek minket, ha oroszokkal találkoznak, hogy el ne pattanjon a húr!

13/09/2022 12:56

| Szerző: Klubrádió

Szijjártó Péter a litván légierő repülőbázisán járt, ahol a NATO-együttműködés részeként magyar Gripen-pilóták is szolgálatot teljesítenek. A miniszter hangsúlyozta, a honvédek rendkívüli felelőssége, hogy megelőzzenek mindenfajta közvetlen konfliktust Oroszországgal.

Litvániából jelentkezett be Szijjártó Péter. a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-posztjában arról írt, a magyar pilótáknak "úgy kell garantálniuk a biztonságunkat, néha akár testközelből is az orosz légierővel, hogy az a bizonyos húr ne pattanjon el". A tárcavezető a litván légierő siauliai bázisán tett látogatásához fűzött üzenetében hozzátette, a magyar pilóták a NATO és ezzel Magyarország biztonságát is védik, ráadásul azzal a rendkívüli felelősséggel, hogy meg kell előzni mindenfajta közvetlen konfliktus kialakulását Oroszországgal szemben.

A tárcavezető – minisztériuma közleménye szerint – köszönetet mondott a balti légtérellenőrzési misszióban résztvevő magyar katonáknak helytállásukért, higgadtságukért. Azt mondta, a Litvániában állomásozó honvédek a jelenlegi háborús körülmények között a honvédség legélesebb, legnehezebb kiküldetésén vesznek részt.

Szijjártó arra is kitért, hogy a Litvánia és Lengyelország közé ékelt kalinyingrádi orosz exklávé Európa legmilitarizáltabb területe, földrajzilag nézve pedig a Baltikum talán a NATO-térség egyik legkomplikáltabban védhető régiója. A Litvániában a NATO-együttműködés részeként szolgálatot teljesítő magyar Gripen-pilóták előtt hangsúlyozta: a katonai szervezetet annak tagállamai alkotják, ezért "büszkék vagyunk arra, hogy mi magyarok is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy el lehessen mondani, hogy a NATO a legerősebb katonai szövetség a világon". "Jogosan mondhatjuk, hogy Magyarország nélkül, Magyarország hadereje, légiereje nélkül a NATO sem lenne ilyen erős."