„Klubrádió
A lényeg

Szeverodonyeck orosz kézre került

26/06/2022 07:54

| Szerző: Klubrádió

Teljesen elfoglalták az orosz csapatok Szeverodonyecket – közölte pénteken az ukrán város polgármestere. Ez volt Mariopol  bevétele óta Oroszország legnagyobb sikere.

A városért több mint egy hónapja dúlt folyamatos harc, az ukrán csapatokat lassan szorították ki állásaikból az oroszok – írta meg a hvg.hu.

Szeverodonyeckben korábban százezer ember élt, a város elfoglalása pedig Oroszország legnagyobb sikere Mariupol május közepi bevétele óta. Elemzők szerint az oroszok immár joggal reménykedhetnek abban, hogy egyre gyorsabban tudnak nyugat felé haladni, az ukránok viszont azt remélik, hogy a szeverodonyecki offenzíva úgy merítette ki az oroszokat, hogy ez a kimerültség a következő hetekben kiszolgáltatottá teszi őket az ukrán ellentámadásokkal szemben.

Olekszandr Strjuk, Szeverodonyeck polgármestere egy ukrán tévében szombaton azt mondta, hogy a város jelenleg teljes egészében orosz kézre került, aki eddig nem menekült el, az már valószínűleg nem is fog tudni, mivel Szeverodonyecket teljesen körülzárták. Hozzátette, hogy úgy tudja: a városban az oroszok új vezetőt neveztek ki, aki „saját rendet” próbál kialakítani.

 
Szeverodonyeck ostroma
Fotó: Youtube