„Klubrádió
A lényeg

Szeptember 26.: A siketek világnapja...

26/09/2021 00:06

| Szerző: Klubrádió

... Az európai nyelvek napja, A fogamzásgátlás világnapja, Tengerészeti világnap, A tiszta hegyek napja, A fehér kendő napja, A szív világnapja és A Szentírás vasárnapja.

Csak tessék-tessék.

A siketek világnapja

Szeptember utolsó vasárnapját a hallássérültek napjaként tartjuk számon. A nap célja a hallássérültek és a hallók összehozása, a különbségek feloldása, a hallási fogyatékossággal rendelkezők támogatása.

Az európai nyelvek napja

A strasbourgi Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta ünnepeljük a jeles napot. A program célja a közösségépítés és a nyelvtanulás támogatása, hogy könnyebben megérhessük egymást és a nemzeti kultúrákat.

A fogamzásgátlás világnapja

A fogamzásgátlás világnapját 2007 óta tartjuk, célja a szexuális edukáció és a nemkívánt terhességek megelőzése. Az alkalom rendezvényein résztvevők megtanulhatják, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Tengerészeti világnap

A Tengerészeti világnapot a Nemzetközi Tengerészeti Világszervezet tagállamai ünneplik. A nap célja a tengeri környezet védelme, a biztonságos hajózás és a nemzetközi tengeri kereskedelem biztosítása.

A tiszta hegyek napja

A Tiszta Hegyek Napja a természet és a nemzeti parkok épségére, tisztaságára hívja fel a figyelmet. Ezen a napon környezetvédelmi rendezvényeket szervezünk, hogy megtisztítsuk a zöldterületeket a hulladéktól.

A fehér kendő napja

A fehér kendő a béke és a fegyverszünet szimbóluma. Az ünnep Grúziából ered, ahol 1993-ban nők ezrei tüntettek a békéért fehér kendőt viselve, saját eszközükkel küzdve. A hagyomány szerint a férfinak be kell fejeznie a harcot, ha a nő odadobja a fehér kendőjét.

A szív világnapja

A Szívünk Napját a Szív Világszervezet törekvéseinek köszönhetően ünnepeljük 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján. A nap célja a szívbetegségek megelőzése és a jobb életminőség elérése, kifejezetten a fejlődő országokban.

kardiológia
 

A Szentírás vasárnapja

A Szentírás Vasárnapját a Szent Jeromos ünnepéhez (szeptember 30.) legközelebb eső vasárnapon tartjuk a II. Vatikáni Zsinatnak köszönhetően. Ezen a zsinaton a püspökök a Bibliáról való tanácskozást állították a középpontba, ezért az ünnepi szertartáson is ezt tesszük.

Biblia
Pixabay
 

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)