„Klubrádió
A lényeg

Szeptember 15.: A demokrácia nemzetközi napja, A mozdonyvezetők napja, Nemzetközi prosztata nap és Limfóma világnap

15/09/2021 06:44

| Szerző: Klubrádió

Ma van A demokrácia nemzetközi napja, A mozdonyvezetők napja, Nemzetközi prosztata nap és Limfóma világnap.

A demokrácia nemzetközi napja

Az ENSZ 2007-es Közgyűlés óta szeptember 15-én a demokrácia világnapját ünnepeljük. 1997. szeptember 15-én fogadta el az Interparlamentáris Unió a demokráciáról szóló egyetemes nyilatkozatot, ami rögzíti a demokrácia alapelveit és a demokratikus kormányzás feltételeit.

Kormányellenes tüntetés Thaiföldön
Demokráciát követelő tüntető beszél társaihoz a thaiföldi fővárosban, Bangkokban a kormányellenes tiltakozás negyedik napján, 2020. október 17-én. MTI/EPA/Diego Azubel
 

A mozdonyvezetők napja

Az Európai Mozdonyvezetők Szakszervezetének Szövetsége szeptember 15-ét jelölte ki, hogy a mozdonyvezetők megemlékezhessenek szakmájukra, a mozdonyok történelmére.

Nemzetközi prosztata nap

Az Európai Urológus Társaság kezdeményezésére tartjuk ezt a jeles napot. A rendezvény célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szűrővizsgálatok fontosságára és a férfiak egyik leggyakoribb halálokának, a prosztatarák megelőzésére.

Limfóma világnap

A limfóma egy, a nyirokrendszer sejtjeinek daganatos elváltozásából kiinduló betegség, amelyet ha időben felismerünk, jó esélyekkel gyógyítható. A Limfóma Koalíció non-profit hálózat arra hívja fel a figyelmet, hogy rendellenesség tapasztalása esetén forduljunk mielőbb orvoshoz.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)