„Klubrádió“
A lényeg

Szabadlábra helyezték Szlovákiában a volt legfőbb ügyészt

17/01/2020 18:48

| Szerző: MTI/Klubrádió

Megalapozatlannak találta a pozsonyi különleges ügyészség a Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyész ellen felhozott vádakat, és egy nappal őrizetbe vétele után szabadlábra helyezte.  

Dobroslav Trnkát csütörtökön otthonából vitte el a szlovák rendőrség különleges csoportja, amelynek nyomozója hivatali jogkörrel való visszaélés miatt kezdeményezett ellene eljárást, s egyidejűleg kérte a volt legfőbb ügyész vizsgálati fogságba vételét is - jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség. A különleges ügyészség ügyésze ugyanakkor a nyomozati anyag átvizsgálása és Trnka nyolc órán át tartó kihallgatása után úgy döntött, hogy a nyomozati anyagban felhozott vádak megalapozatlanok, s ennek alapján szabadlábra helyezte őt. Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt tavaly decemberben már indult egy eljárás, akkor annak kapcsán, hogy a vizsgálati szervek szerint az államügyész nem adta át a rendőrségnek az úgynevezett Gorilla-dosszié hangfelvételeit, amelyek állítólag évekig a birtokában voltak. A Gorilla-dosszié egy olyan - állítólag 2005 és 2006 között megvalósított titkosszolgálati lehallgatások leiratán alapuló - iratanyag, amelyben az akkori politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra és korrupciós ügyekre rámutató információk vannak. A dosszié 2011 decemberében került nyilvánosságra. Ezt követően egy hónapokig tartó tüntetéssorozatot indult az akkor ugyancsak közvetlenül a parlamenti választások előtt álló Szlovákiában.

    Trnka szabadlábra helyezésére - egy újságírói kérdésre válaszolva - Zuzana Caputová szlovák államfő is reagált. Azt mondta: kissé meglepte a dolog, de mivel nincsenek pontos információi, közelebbről is megismerkedik majd az eset körülményeivel.