„Klubrádió
A lényeg

Szabad Európa: Még a kormányban sem tudhattak Semjén akciójáról a kárpátaljai hadifoglyok ügyében

15/06/2023 16:17

| Szerző: Klubrádió

A Szabad Európa forrásai szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes annyira maga intézte az Orosz Ortodox Egyházzal a tizenegy kárpátaljai magyar hadifogoly kiszabadítását és Magyarországra hozatalát, hogy erről sem a külügyminisztériumban, sem a Miniszterelnökségen nem tudtak (kérdés, hogy Orbán Viktort mennyire avatták be), emiatt komoly felháborodás is van kormányon belül az akcióval kapcsolatban.

Múlt pénteken derült ki, hogy Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonákat szállítottak Magyarországra.

A Szabad Európa négy, egymástól független forrással beszélt, hogy megpróbálja feltárni a fogolyszabadítás hátterét. Mint írták, a források között van kormányzati, diplomáciai és olyan független szereplő is, aki napi szinten, foglalkozása részeként követi a háború fejleményeit, és rendelkezik orosz–ukrán kapcsolatokkal.

Mind a négy forrásuk egybehangzóan állította, hogy az egész szabadulás/szabadítás Semjén Zsolt kizárólagos felügyeletével történt, senkit sem avattak be a kormány részéről, amelynek egyébként a felelősségi körébe tartozott volna egy ilyen, három országot is érintő, diplomáciailag rendkívül kényes lépés előkészítése és megszervezése.

Semjén Zsoltot miniszterelnök-helyettes kétszer szólalt meg az ügyben, először azt nyilatkozta, hogy „ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt”, ő pedig „emberi és hazafias kötelességét teljesítette”. Egy nappal később, amikor már ismert volt, hogy Ukrajna utólag kért tájékoztatást az ügyről, arról beszélt, hogy ő az ukránok helyében „inkább megköszönte volna”, majd azt mondta, az érintett tizenegy katona már „nem hadifogoly, hanem szabad ember”.

A Szabad Európa forrásai szerint az Orosz Ortodox Egyház magyarországi vezetője, Hilarion Alfejev metropolita, Kirill orosz pátriárka bizalmasa először Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházügyi államtitkárát értesítette a lehetőségről. A KDNP-s képviselő szólt Semjén Zsoltnak, a pártelnök, miniszterelnök-helyettes pedig maga vette kézbe a szabadítás megszervezését. Azt több forrásuk is megjegyezte, hogy az orosz egyházi vezető orosz kormányzati jóváhagyás nélkül biztosan nem járhatott el ilyen ügyben.

A portál információi szerint sem Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tudott az akcióról, és nagy kérdés, hogy Orbán Viktor kormányfőt mennyire avatták be a részletekbe. Többen azt valószínűsítették, hogy az érintett szakszolgálatokat sem tájékoztatták.

Úgy tudják, a tizenegy katona az északkelet-ukrajnai Kupjanszk városánál esett fogságba, a Bahmuthoz közeli településen tavasszal folytak heves harcok. Magyar nevük van, de nem mind tartják magukat magyarnak. Hogy a foglyok milyen útvonalon kerültek Magyarországra, arról senki nem tud részleteket, de egy forrásuk figyelemre méltónak nevezte, hogy „a miniszterelnök-helyettes láthatóan saját hatáskörben mozgásba tudta hozni a schengeni határvédelmi rendszert úgy, hogy erről más nem tudott a kormányban”.

Kitértek arra is, hogy egy megfelelően előkészített fogolyszabadítás mindenképpen pozitív PR-értékkel bírt volna a kormánynak, még ha nem is arra kell gondolni, amit egyes ukrán lapok írtak, hogy a magyar katonákkal esetleg valamilyen, Oroszországot éltető és Ukrajnát kritizáló szöveget mondattak volna kamerába. Ehhez képest a már idézett két Semjén-nyilatkozaton túl semmilyen kommunikáció nincs a kiszabadult foglyokról. Egy forrásuk szerint ez azért lehet, mert „miután mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kormányt miniszterelnök-helyettesi szinten lehet manipulálni Oroszországból”, a kabinet egyszerűen a csendben maradás stratégiáját választotta, abban bízva, hogy minél hamarabb feledésbe merül az ügy.