„Támogassa
A lényeg

Szabad Európa: Az Orbán-Putyin-találkozó miatt összeültek a NATO-tagországok nagykövetei és a svéd nagykövet

19/10/2023 15:28

| Szerző: Klubrádió

Azért ültek össze, mert a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal, miközben Moszkva agresszorként áll háborúban Ukrajnával.

Csütörtök reggel találkoztak a NATO-tagországok nagykövetei és Svédország Budapestre akkreditált nagykövete – tudta meg a Szabad Európa. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a lapnak azt mondta, azért ültek össze, mert a NATO-tagokat egyre nagyobb aggodalommal tölti el Magyarország mélyülő kapcsolata Oroszországgal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt héten Moszkvában tárgyalt mások mellett Alekszandr Novak orosz kormányfő-helyettessel, ezen a héten pedig Pekingben találkozott Orbán Viktor Vlagyimir Putyin elnökkel.

Pressman a Szabad Európának azt mondta, fontosnak tartották az egyeztetést az Egyesült Államok NATO-szövetségeseivel, mert „mindannyian aggódunk amiatt, hogy a magyar miniszterelnök találkozott Putyin elnökkel, miközben Oroszország agresszorként áll háborúban Ukrajnával”.

A nagykövet szerint elsősorban ez a találkozó volt a megbeszélés témája. „Aggasztó, hogy Magyarország úgy döntött, ilyen módon lép kapcsolatba Putyinnal. Ahogy az a nyelvezet is aggasztó, amivel a miniszterelnök Putyin ukrajnai háborúját jellemezte. Mindkettő megérdemelte, hogy megvitassuk.” A találkozón Orbán „katonai műveletekről” beszélt, amivel elkerülte a háború szó használatát, de nem is mondta ki a hivatalos orosz elnevezést, a „rendkívüli katonai műveletet”.

„Szövetségesként tekintünk Magyarországra, de ugyanakkor látjuk azt is, hogy Magyarország egyre mélyíti kapcsolatát Oroszországgal Ukrajnában vívott brutális háborúja ellenére. Fontosnak tartjuk, hogy ezekről a döntésekről fenntartsuk a párbeszédet a magyar kormánnyal és a magyar emberekkel is” – válaszolta a nagykövet a Szabad Európa azon kérdésére, minek kellene történnie ahhoz, hogy többé már ne szövetségesként tekintsenek Magyarországra.

Pressman ugyanakkor elmondta, hogy rendszeresen tárgyal a magyar kormány különböző minisztereivel a magyar–orosz kapcsolatokat érintő kérdésekről.