„Klubrádió
A lényeg

Strasbourg: Lehallgathatták a TASZ jogászát

12/10/2022 12:01

| Szerző: Klubrádió

Pert nyert Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért jogásza, amelyet egy 2015-ös telefonbeszélgetése miatt indított. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kijelentette, Magyarországon nincs független, külső kontroll a titkos megfigyelések elrendelése és végrehajtása felett.

Pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Hüttl Tivadar, miután valószínűleg lehallgatták egy 2015-ös telefonbeszélgetését – közölte a civil szervezet szerdán. Hüttl az ominózus esetben Jávor Benedek európai parlamenti képviselővel beszélt, amikor a hívás az egyik oldalon megszakadt, miközben a másik fél visszahallotta a beszélgetést az elejétől – idézi fel az előzményeket a közlemény.

A 444 összefoglalója szerint az ügy, amiben a döntés született, úgy indult, hogy Hüttlnek volt egy olyan sejtése, hogy lehallgatják. Az ügyvéd, aki akkor éppen a NAV korrupciós ügyeiről sokat nyilatkozó Horváth Andrást képviselte egy perben, Jávor Benedek EP képviselővel beszélt telefonon, amikor a hívás megszakadt, és az elejéről visszahallotta az egész addigi beszélgetést. Ez olyankor szokott előfordulni, ha valaki rögzíti a beszélgetést, ezért Hüttl panaszt tett a titkosszolgálatokat felügyelő minisztereknél, és a szolgálatok parlamenti ellenőrzésére hivatott Nemzetbiztonsági Bizottságához fordult, hogy kiderítse, valóban lehallgatták-e. A Bizottság többsége azonban zárt ülésen – vélhetően kormánypárti szavazatokkal – megakadályozta, hogy vizsgálat indulhasson az ügyben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletében kijelentette, Magyarországon nincs független, külső kontroll a titkos megfigyelések elrendelése és végrehajtása felett, a jogsértésekkel szemben pedig nem áll rendelkezésre hatékony jogorvoslat.