„Klubrádió

Sport: járvány alatt is dől a pénz

22/03/2021 13:33

| Szerző: Klubrádió

Jelentős mértékű plusztámogatást juttatott a sport területére a koronavírus-járvány alatt a kormány. De nem maradtak ki a támogatások átcsoportosításából az egyházak sem. Míg az egészségügyre ennek töredéke jutott.

Bődületes költségvetési hiány, elszálló államadósság, beszakadó GDP - többek között ezt hozta magával a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság. Mindezek ellenére úgy tűnik, a sport kiemelt státuszát semmi sem árnyékolhatta be, a költségvetési átcsoportosítások során bődületes összeget csorgatott a kormány a legkedveltebb ágazatba. Ismeretlen felhasználási célok, indokolatlan tételek, jogos kiadások sorával találkoztunk gyűjtésünk során.

A 2020. március 20-a és 2021. március 19-e közötti időszakban sportra 288,6 milliárd, az egyházaknak 153,6 milliárd, az egészségügynek ehhez képest 60,7 milliárd forint átcsoportosított támogatás jutott, derül ki az mfor.hu összesítéséből.

A lap megjegyzi, hogy a számláló még „csak” 140 milliárd forintnál állt tavaly november végén, ám az év végi pénzosztásnál kifejezetten kegyesen bántak a sport területével, így négy hónap alatt több mint a duplájára nőtt az összeg. A közel 290 milliárd forint nagy részét, 151,1 milliárd forintot létesítmény-fejlesztésre adtak. A támogatások jelentős többségét az eredetileg a járvány negatív gazdasági hatásainak mérséklésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból, a rendkívüli kormányzati tartalékból, valamint a Központi Maradványelszámolási Alapból csoportosították át.