„Támogassa
A lényeg

Semmiben nem tudtak megegyezni az orosz-ukrán külügyminiszteri találkozón

10/03/2022 12:37

| Szerző: Klubrádió

Zárt ajtók mögött találkozott Törökországban Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A korábbi három tárgyaláshoz hasonlóan ez is sikertelen volt, sem a tűzszünetről, sem a mariupoli humanitárius folyosóról nem sikerült megállapodni.

"Szeretném megismételni, hogy Ukrajna nem adta fel, nem adja fel, és nem fogja feladni” – mondta Dmitro Kuleba.

Lavrov szerint a mostani találkozónak nem is volt célja, hogy megállapodjanak a tűzszünetről, de nyitottak a további tárgyalásokra Belarusz közvetítésével. Azt mondta, Putyin nem zárkózna el egy találkozótól Zelenszkijjel.

A sajtótájékoztatón Lavrov a háborút ezúttal is különleges katonai műveletnek nevezte, és egy újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem terveznek megtámadni más országokat is, és egyébként Ukrajnát sem támadták meg, hanem egy évek óta érzékelt fenyegetésre reagáltak, mert úgy érezték, muszáj beavatkozniuk; illetve elismételte az oroszok korábbi vádját, miszerint az amerikaiak biológiai fegyvert gyártanak Ukrajnában.

Lavrov tagadta, hogy szülőotthonra támadtak volna Mariupolban, szerinte a lebombázott épület ukrán katonai létesítmény volt. Megismételte, hogy ők csak azt szeretnék, ha az ukránok maguk dönthetnének a jövőjükről, és nem "neonácik” kormányoznák az országot. Lavrov a Nyugatot okolta a konfliktus kialakulásáért, mert választásra kényszerítette Ukrajnát Oroszország és a Nyugat között, és most Oroszország lehetőséget ad Ukrajnának a szabad választásraírja a 444.hu.