„Klubrádió
A lényeg

Selmeczi Gabriella törvényt módosíttatna, hogy transz nőknek mégse járjon a Nők 40

12/07/2023 16:21

| Szerző: Klubrádió

"Felháborító, hogy megcsúfolják a Nők 40 kedvezményes nyugdíjazási lehetőséget" – mondta a kormánypárti Magyar Nemzetnek Selmeczi Gabriella, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arra reagálva, hogy a Veszprémi Törvényszék döntése szerint transznemű nőknek is jár a Fidesz 2010-es választási ígérete. Selmeczi az ügyben eljáró bírónak is nekiment.

Azt mondta, kíváncsi rá, hogy az érintett bíró részt vett-e valamelyik "Soros-szervezet" "LMBTQ-érzékenyítésén". 

„A mostani ügyből az is látszik, hogy igenis létezik az LMBTQ-propaganda. Azonban a Fidesz–KDNP frakciószövetségnek változatlanul az az álláspontja, hogy csak biológiai nemek vannak. Felháborító, hogy Magyarországon van olyan bíró, amelyik ilyen ítéletet tud hozni” – mondta Selmeczi a lapnak. Szerinte az eset nem maradhat válasz nélkül a jogalkotók részéről, ezért törvénymódosításra van szükség, és reméli, hogy a Fidesz–KDNP áttekinti a törvényeket, és ha kell, akkor módosítja azokat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, július elején a Veszprémi Törvényszék Angyal Elvira ügyében – akit a perben a Háttér Társaság képviselt – kimondta, hogy transznemű nőknek is jár a Nők 40 néven ismert nyugdíjkedvezmény. A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a "Nők40" kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság kimondta: "a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre."

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)