„Támogassa
A lényeg

Bírósági döntés: transz nőknek is jár a "Nők40"

6/07/2023 14:57

| Szerző: Klubrádió

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér "Vármegyei" Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a "Nők40" elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő "nem" fogalmát a születési nemre.

A Veszprémi Törvényszék döntését követően a Fejér "Vármegyei" Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. A kérdést az Európai Unió Bírósága már 2006-ban eldöntötte, a kormányhivatal kekeckedése miatt mégis a bíróság közbelépésére volt szükség – írja a hvg.hu.

Elvira, 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. Így igencsak meglepődött, amikor 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok – írta közleményében a Háttér Társaság.

A nő a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot. A kormányhivatal döntése azért is problémás volt, mert az Európai Unió Bírósága már 2006-ban, egy brit transznemű nő esetében kimondta: a nemi alapú diszkriminációt a szociális biztonság terén is tiltó EU-s irányelv alapján a transzneműekre az új nemük szerinti nyugdíjkorhatár vonatkozik.

A kormányhivatal a perben arra hivatkozott, hogy a "Nők40" kedvezmény célja a nők kompenzálása a gyermekneveléssel és a családi élet fenntartásával összefüggő szerepvállalásukért, de arra már nem tudott válaszolni, hogy akkor miért jár a kedvezmény a gyermektelen vagy egyedülálló nőknek is. A bíróság elvi éllel mondta ki: "a kormányhivatal jogellenesen szűkítette le a jogszabályban szereplő „nem” fogalmát a születési nemre."