„Köszönjük,
A lényeg

Segítség nélkül tömegesen mondhatnak fel a háziorvosok

2/12/2022 16:40

Összefogtak a III. kerület orvosai, hogy megoldást találjanak a szerintük tarthatatlan helyzetre: levelükben azt azt írják, nem tudják kigazdálkodni praxisuk sokszorosára növekedett rezsiköltségét, bérük terhére pedig nem vállalják azok kifizetését. A november 18-ai nyilatkozatot a kerület 56 felnőtt háziorvosa (az összes háziorvos 95 százaléka), 24 gyermek háziorvosa (92 százalék), 16 felnőtt fogorvos (a felnőtt fogorvosok 64 százaléka) és 3 gyermek fogorvos (43 százalék) szignózta.

Ez 98 orvos, a kerület orvosi létszámának 84 százaléka

– adta hírül a 24.hu.

Koronavírus - Oltás Békéscsabán
fotó: MTI/Rosta Tibor

A kerület lakosaira semmilyen további terhet nem tudnak és nem is akarnak áthárítani, így bevételeiket nem tudják növelni – írták még, hozzátéve, hogy az ország és a főváros számtalan önkormányzata átvállalja a rezsidíjak megemelkedett összegét, mert csak így biztosítható az, hogy az egyébként is kis létszámú, túlterhelt és többségében nyugdíjas korú, alapellátásban dolgozó orvosok munkájukat tovább folytassák.

Az orvosok azt remélik, hogy az ország több önkormányzatához és Budapest számos kerületéhez hasonlóan az óbudai önkormányzat sem hárítja át az alapellátásban dolgozó orvosokra a megnövekedett rezsidíjakat, máskülönben az alapellátásban dolgozó orvosok tömeges felmondására lehet számítani.