„Klubrádió
A lényeg

Román Orbán Viktornak tartja magát a román szélsőjobb vezére

13/07/2021 14:07

| Szerző: Klubrádió

Az Azonnalinak adott interjút a magyarellenes akciói által is a parlamentbe berobbant szélsőjobboldali párt, a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) vezére, George Simion. A többi között azt mondta, Orbán Viktor modellértékű számára, sőt, azt is, hogy tulajdonképpen ő maga a román Orbán Viktor.

Szinte a semmiből ért el viszonylag erős, 9 százalékos eredményt pártjával, a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) George Simion, akivel terjedelmes interjút készített az Azonnali.

A pártvezér, aki kiállt a homofób magyar pedofiltörvény mellett is, azzal kezdte: semmilyen téren nem tekintenek problémaként a magyarokra – politikai problémájuk egyedül az RMDSZ-szel van, amely az utóbbi évek többségében Romániában hatalmon volt, és része a korrupt román rendszernek. Szerinte csak az RMDSZ mondja róluk, hogy olyanok, mint a Corneliu Vadim Tudor-féle Nagy Románia-párt, mert „a román patriotizmust magyarellenességként értelmezik”. A székely autonómiát azért vörös vonalnak nevezi.

Simion hangsúlyozta: számára Orbán Viktor modellértékű, mégpedig azért, mert „a népéért harcol”. Sőt, a Fidesz is modellértékű szerinte, hiszen „kiáll Európa keresztény gyökereinek megőrzése mellett”. 

Ugyanúgy kommunistázza az Európai Uniót, ahogy azt magyar kormányoldalról már sokszor hallhattuk. Azt mondta: „nem ellenezzük Brüsszelt és mindazt, ami a funkciója, problémánk a jelenlegi brüsszeli bürokráciával van, ami ugyanúgy uniformizálni kíván minket, európaiakat, ahogy azt legutóbb a kommunisták akarták.” Beszélt arról is, hogy az lenne a normális, ha Románia tagja lenne a visegrádi négyeknek.

Az is kiderült, hogy az AUR a Giorgia Meloni olasz neofasiszta politikus vezette, a lengyel Jog és Igazságosságot is magában foglaló ECR-pártcsaládhoz szeretne tartozni. George Simion elmondta: olvasta Orbán, Salvini, Meloni és sok másik politikus közös értéknyilatkozatát; ha sokan összeállnak ezen közös értékek mentén, erős frakciójuk lehet. De ha három részre szakadnak, az nem lenne jó.

Az interjú legerősebb része a vége, amikor azt kérdezik Simiontól, hogy ő-e a román politika wannabe Orbán Viktora. Amire úgy válaszol: „Igen. A wannabe jelzőt nem szükséges hozzátenni. Ugyanazt az ideológiát valljuk.”

Ahogy a HVG felhívja a figyelmet, Simion szavaival ellentétben az AUR otthon annyira nem megengedő a magyarokkal szemben: tulajdonképpen az egész létezésüket az úzvölgyi temető körül kialakult balhénak köszönhetik, a pártalapító Nicolae Simion ugyanis oroszlánrészt vállalt abban, hogy diplomáciai botránnyá fajuljon a katonatemetőben illegálisan felhúzott román emlékmű körüli vita. De Simion a kijárási tilalom alatt is szervezett magyarellenes tüntetést például Sepsiszentgyörgyre.