„Klubrádió
A lényeg

Rendőrök vetettek véget Orbánék brüsszeli konferenciájának

16/04/2024 13:36

| Szerző: Klubrádió

A hatóságok a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek így.

Délelőtt 11 körül Brüsszelben rendőrök jelentek meg az Mathias Corvinus Collegium (MCC) ottani irodájának szervezésében zajló Nemzeti Konzervatív Konferencián (NATCON) és berekesztették az eseményt – számolt be a 444.hu. A hatóságok azt nyilatkozták a Politicónak, hogy a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek így.

Frank Füredi, a rendezvény egyik szervezője azt mondta, technikai okokra hivatkozva, de politikai indíttatásból jártak el a rendőrök. Elvileg azt mondták a Claridge rendezvényhelyszín tulajdonosának, hogy ha nem szakítja meg az eseményt, levágják az épületet az elektromos rendszerről.

A rövidre zárt rendezvénynek már az előélete is hányattatott volt, két helyszín, a Concert Noble, majd a Sofitel luxusszálloda is lemondta, ugyanis a helyi polgármesterek nyomás alá helyezték az intézmények vezetőit.

A rendezvényen felszólalt volna többek között Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök és Nigel Farage, a Brexit leghangosabb brit támogatója.

A konferencián jelen volt Orbán Balázs is. A miniszterelnök politikai tanácsadója reggel arról posztolt, hogy bár a baloldal megpróbálta megakadályozni, a konferencia mégis elkezdődött. Ráadásul telt házzal.

A rendőri intézkedés után pedig arról, hogy délután 4-kor Orbán, Morawiecki és Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben. "A migrációellenes, szuverenista erőket" ugyanis "nem lehet elhallgattatni".