„Köszönjük,
A lényeg

Rapport hivatalosan is román állampolgár

20/04/2024 09:48

| Szerző: Klubrádió

Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt 2022 szeptembere óta román színekben játszik.

2024. március 21-étől Rapport Richárd sakknagymester, egykori magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt hivatalosan is román állampolgárrá lett feleségével, a szintén sakkozó, szerbiai születésű és magyar állampolgársággal is bíró női nagymester Rapport Jovánával együtt – írja a Magyar Hang. Az állampolgársági határozat Ion-Marcel Ciolacu miniszterelnök aláírásával jelent meg.

Rapport közel két éve költözött át Romániába, nagyjából épp akkor, amikor a Magyar Sakkszövetség akkori vezetője, Szabó László A világ legjobb dolga magyarnak lenni! címmel hirdetett programot. Rapport és Szabó között látványosan megromlott a viszony, a világklasszis sakkozó addigra már évek óta nem is vállalt játékot a magyar válogatottban. Szabó ugyan állította, hogy hétszámjegyű támogatást folyósítottak Rapportnak, azzal azonban nem dicsekedett, hogy a lehető legkisebb hétszámjegyű összegről (1 millió forint) volt szó - ami egyébként 2022-ben az éves minimálbér kevesebb, mint felét tette ki. Rapport ebben az évben már szeptember 5-től hivatalosan is román színekben játszik.