„Klubrádió
A lényeg

Az éves minimálbér felét kapta tavaly a legjobb magyar sakkozó, aki román színekben folytatta

29/01/2023 18:05

| Szerző: Klubrádió

Rapport Richárd, nemzetközi élvonalban versenyző sakkozó az éves minimálbér kevesebb, mint felét kapta meg tavaly – derült ki a Magyar Sakkszövetség adataiból, amelyeket Szabó Tímea párbeszédes országgyűlési képviselő kért ki.

Tavaly ősszel jelentették be hivatalosan, hogy a legjobb magyar sakkozó, Rapport Richárd román színekben folytathatja pályafutását. A magyar sakkszövetség tiltakozott a nemzetközinél, és próbált harcolni a játékos megtartásáért. Időközben a románok kifizették az 50 ezer euró (20 millió forint) bánatpénzt, így Rapport már nekik sakkozik. (A Magyarországról előbb Belgrádba, majd Bukarestbe költöző sakkozó nehezen visszautasítható ajánlatot kapott egy román milliárdostól, és mivel a hazai szövetség nem tudta támogatni, az országváltás mellett döntött.)

Az ügy miatt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Magyar Sakkszövetséghez fordult, hogy kiderüljön: pontosan mekkora támogatásokat nyújtottak az elmúlt évben Rapportnak.

„A sakknagymester szégyenletesen méltatlan, mindösszesen egymillió forintos éves támogatási összegben részesült” – írta a képviselő, hozzátette, hogy ez körülbelül egy másodosztályú átlagos labdarúgó havi bére, a KSH által közzétett éves minimálbérnek (2 008 800 forint) pedig kevesebb, mint a fele.

A Telex hozzáteszi, hogy a Magyar Sakkszövetség költségvetése tavaly 100 milliónál is több, sőt, volt egy időszak, amikor 300 millió felett volt. A szövetség elnöke, Szabó László a Klubrádiónak tavaly májusban azt mondta: Rapport Richárd financiális okból akar román színekben versenyezni. 

Rapport Richárd 2021-ben került a legjobb tíz közé, 2009 óta nem volt ilyen, megjavította a hazai pontszámrekordot is. A világranglista 5. helyén is állt. 14. volt a decemberi világranglistán, 2740 Élő-ponttal, így a legjobb magyar Almási Zoltán lett, aki a 62. pozíciót foglalja el. Rajta kívül nincs is a százban magyar játékos.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak)