„Köszönjük
A lényeg

Putyin szerint az orosz rakétatámadások kényszerű válaszlépések Kijev provokatív támadásaira

2/12/2022 18:59

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin szerint az orosz fegyveres erők sokáig tartózkodtak az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”. Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat, közölte Olaf Scholz kancellár, aki az orosz elnökkel egyeztetett telefonon.

Telefonon egyeztetett a német kancellár és az orosz elnök. Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat – közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.

A kancellár ismét elítélte a nemzetközi joggal ellentétes támadást, ezúttal különösen a polgári infrastruktúrára mért légicsapásokat, és hangsúlyozta, hogy Németország kitartóan támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában. Olaf Scholz azt is ismételten sürgette az orosz elnöknél, hogy találjon mielőbb diplomáciai megoldást a konfliktusra, és a megoldás részeként vonja ki az orosz csapatokat Ukrajnából.

A kancellár és az orosz államfő az Ukrajna elleni háború miatt „különösen feszült” globális élelmezési helyzetről is tárgyalt – olvasható a közleményben, amely szerint mindketten kiemelték az ukrán gabonaexportról szóló meghosszabbított megállapodás jelentőségét. A kancellár és az orosz elnök végül megállapodott abban, hogy továbbra is kapcsolatban maradnak.

A Kreml sajtószolgálata is kiadta saját tájékoztatását a beszélgetésről. E szerint Putyin az Ukrajna körüli helyzet megvitatása közben úgy fogalmazott, hogy az orosz fegyveres erők sokáig „tartózkodtak” az egyes ukrajnai célpontok elleni célzott rakétacsapásoktól, és hogy ezek „kényszerű és elkerülhetetlen válaszlépések” Kijev „provokatív támadásaira”, amelyeket Oroszország polgári infrastruktúrája, köztük a Krími híd és energetikai létesítmények ellen intézett.

Az orosz elnök ismételten részletesen kifejtette az orosz elvi megközelítést a „különleges hadművelettel” kapcsolatban. „Destruktívnak” minősítette a nyugati államok, köztük Németország politikáját, amelynek keretében fegyvereket „pumpálnak” Ukrajnába, és kiképzést nyújtanak az ukrán hadsereg katonáinak. Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás Putyin szerint arra készteti Kijevet, hogy határozottan elutasítsa a tárgyalások gondolatát, valamint „arra ösztönzi az ukrán radikális nacionalistákat, hogy még több véres bűncselekményt kövessenek el a civilek ellen”.

Putyin emellett arra hívta fel a német felet, hogy az ukrajnai események fényében „vizsgálja felül az ukrajnai eseményekkel kapcsolatos megközelítéseit”. Hangsúlyozta, hogy átlátható, az orosz szakirányú szervek részvételével lefolytatott vizsgálatra van szükség az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett „terrorcselekmény” ügyében.

(forrás: MTI, kép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Pavel Bednyakov)