„Klubrádió
A lényeg

Putyin növeli az orosz hadsereg létszámát

2/12/2023 14:39

| Szerző: Klubrádió

Eddig sem volt éppen kicsi Oroszország hadserege, pénteken viszont Putyin kiadott egy azonnali hatályú rendeletet, amelyben mintegy 170 ezer fővel növeli a katonák számát.

Legutóbb 2022 augusztusában és szeptemberében hozott hasonló lépéseket az orosz elnök. A mostani döntéssel 2,2 milliósra hízott a hadsereg létszáma, ebből 1,32 millió a katona. Hogy honnan lesz a 170 ezer újonc, arról az orosz védelmi minisztérium szerint úgy nyilatkozott, hogy önkéntesek toborzásával bővítik a hadsereget. Ez párhuzamban van Szergej Sojgu védelmi miniszter tavalyi bejelentésével, mely szerint a cél, hogy másfél millió katona alkossa az orosz sereget.

Ha ma egy önkéntes csatlakozik az orosz hadsereghez, akkor tilos felmondania a szerződését. Hosszú ideje zajlik egyébként toborzás, az egyik gyakran használt módszer, hogy köztörvényes elítélteknek adnak amnesztiát, ha bevonulnak.

A döntés mögötti indokaiként a minisztérium a „különleges katonai műveletet” és a NATO-bővítést nevezte meg, utóbbit ugyanis kifejezetten fenyegetőnek tartják.