„Köszönjük
A lényeg

Polt Péter: Kihallgattak két gyanúsítottat a Tátika-ügyben

25/11/2022 15:56

| Szerző: Klubrádió

Polt azt írta, hogy november 3-án sor került két személy gyanúsítotti meghallgatására jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség alapos gyanúja miatt a badacsonytomaji önkormányzat 2,4 milliárd forintos, uniós forrásból finanszírozott turisztikai projektjével kapcsolatban.

A badacsonytomaji önkormányzat 2,4 milliárd forintos, uniós forrásból finanszírozott turisztikai projektjével kapcsolatban az elmúlt két évben az OLAF  (Európai Csalás Elleni Hivatal), a rendőrség, a Közbeszerzési Döntőbizottság és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is vizsgálódott. A párhuzamos vizsgálatokban az adónyomozók jutottak legmesszebbre: tavasszal kéthetes monstre kihallgatás-sorozatra idézték be az önkormányzat jelenlegi és előző ciklusbeli képviselőit a NAV Veszprém megyei központjába.

A jobbikos Lukács László György kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész pénteken beszámolót tett közzé a Parlament honlapján az ügy kapcsán, amiből az is kiderült, hogy a hosszú ideje folyó szövevényes vizsgálatnak immár gyanúsítottjai is vannak.

Ebben Polt azt írta, hogy november 3-án sor került két személy gyanúsítotti meghallgatására jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása vétség alapos gyanúja miatt.

A legfőbb ügyész arról is beszámolt, hogy Badacsonytomaj korábbi alpolgármesterének feljelentése alapján a rendőrség korábban két, egymástól független nyomozást is indított, de azokat bűncselekmény hiánya miatt megszüntették. Az ügyészség azonban az egyik lezárt vizsgálat esetében közbelépett, elrendelte az eljárás folytatását, majd ezt az ügyet is a NAV-nál folyó vizsgálattal egyesítette.

Polt azt írta, az eljárás még vizsgálati szakaszban van, és a Székesfehérvári Járási Ügyészség végzi a nyomozás irányításával kapcsolatos feladatokat.

A Krisztin N. László polgármester által vezetett önkormányzat 2018-ban kapott pénzt az egykori Tátika étterem 1960-as évekből származó, műemlék épületének felújítására. A 2,4 milliárdos turizmusfejlesztési támogatásból a tóparti sétányt is fel kellett volna újítani. A pályázat szerint a beruházásnak 2020 őszére kellett volna elkészülnie.

A projekt miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 2020-ban már elmarasztalta az önkormányzatot. Akkor derült ki, hogy a polgármester a pályázati pénzből a település jegyzőjének és több városházi alkalmazottnak is kifizetett milliós nagyságrendű összegeket projektmenedzsment címén, miközben a beruházásnak volt saját projektmenedzser cége. Az önkormányzat akkori jegyzője, Wolf Viktória 5,5 milliós szerződést írt alá a projektben.

Az építkezés az elmúlt négy évben egyáltalán nem haladt, pedig hamarosan el kell számolni az unió felé a támogatással, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy átadja a Navracsics Tibor vezette területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős tárca egyik cégének a kivitelezés menedzselését.

(Forrás: 24.hu)