„Klubrádió
A lényeg

Polt Péter felfüggesztené Molnár Zsolt mentelmi jogát

4/03/2024 12:30

| Szerző: Klubrádió

Befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész – a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt –

indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.

A BKV 2019 elején közbeszerzési eljárást indított a telephelyein teljesítendő informatikai üzemeltetés és fejlesztés szolgáltatásra. A közbeszerzési eljárásra egy kft tett ajánlatot.

Dr. Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 2019 júniusában Budapesten találkozott egy, az ajánlatot tevő gazdasági társaság működésében jelentős befolyást gyakorló férfival, aki stratégiai és üzleti kérdésekben döntött. A volt miniszter a kft tendernyertességének esetére 30 millió forint készpénzt kért azért, hogy a szerződés létrejöttét és fenntartását – politikai befolyásának érvényesítésével – ne akadályozza.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Molnár Zsolt.
Fotó: Soós Lajos / MTI
 

Dr. Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Dr. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében dr. Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak.

A kft. tendernyertességét követően a férfi 2019. augusztus 6-án, Budapesten 40 millió forintot adott át dr. Molnár Zsoltnak – írta az Ügyészség.

Az állítást – amely 2022-ben már a Magyar Nemzetben is megjelent – korábban Molnár és Baja is tagadta.