„Klubrádió
A lényeg

Polt egykori helyettese visszautasítja a kormányközeli szervezet genderistázós támadását

25/10/2021 17:03

| Szerző: Klubrádió

„A Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának” – egyebek mellett ezt írta Szánthó Miklós, a függetlennek beállított, de jelentős kormánytámogatásból működő Alapjogokért Központ igazgatója, miután a Kúria elkaszálta a kiskorúak nemváltásáról szóló népszavazási kérdést. Varga Zs. András kúriai elnök, Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyettese közleményben utasította vissza a támadást.

Szánthó Miklós, a független civil szervezetnek beállított, de jelentős kormánytámogatásból működő Alapjogokért Központ igazgatója, egyúttal a KESMA kormánymédia-konglomerátumot fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Facebook-oldalán felháborodott, amiért a Kúria a kormány népszavazási kérdései közül törölte ezt: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” A háromtagú tanács múlt pénteken mondta ki: ha erre a kérdésre a többség nemmel válaszolna, az túlzóan általános jogkorlátozást jelentene, ha pedig igennel, az éppen a legutóbbi Alaptörvény-módosításnak mondana ellent.

Szánthó Miklós személy szerint Kovács András kúriai tanácselnökre utalva ezt így kommentálta: „a Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében”.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke, akit kinevezésekor tett és későbbi kijelentései alapján az Alapjoogokért Központ igazgatója is aligha nevezhet kormányellenesnek (annál is inkább, mert Polt Péter legfőbb ügyész helyettese és jobbkeze volt korábban), özleményben utasította vissza a támadást.

„A Kúria elnöke ismételten emlékeztet arra, hogy a bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bíróságok döntésének tiszteletben tartása nemcsak a pernyertes, hanem a pervesztes felet is kötelezi. A bírói döntés természetesen vitatható. Ha rendelkezésre állnak jogorvoslati eszközök a vélt hiba orvoslására, azok igénybe vehetők. Ennek keretében minden tárgyilagos ellenvélemény kifejthető. A bírák azonban személyükben nem támadhatók, mert ez aláássa a bíróságok és a bírák ítélkezési tevékenységébe helyezett közbizalmat, sérti az alkotmányos működést. Tisztelettel kéri ennek figyelembevételét.”

(Kiemelt kép: MTI Fotó: Kovács Tamás, forrás: hvg.hu)