„Köszönjük,
A lényeg

Pintér: A jól menő gazdaság miatt van rendőrhiány

24/06/2022 14:22

| Szerző: Klubrádió

Pintér Sándor belügyminiszter a Károli Gáspár Református Egyetem Szabadegyetemén beszélt arról, hogy a jól menő gazdaság miatt van rendőrhiány, ugyanis a versenyszférában szívesen látják a hivatásos múlttal rendelkezőket. Az oktatás is a belügy alá került, Pintér beszélt is a diákok képességeinek őszre tervezett felméréséről, a tanárok béréről ugyanakkor nem ejtett szót. 

A beszélgetésen volt minisztertársa, Trócsányi László rektor készített vele portréinterjút. "Rendőrnek" - válaszolta Pintér Sándor Trócsányinak, amikor a korábbi igazságügyi tárcavezető azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy minek látja magát. "A pályafutásomat a rendőrség alapozta meg, a jogi ismeretek megszerzése, betartása, betartatása, a fegyelem kérdése, a szervezés és az irányítás összhangja – ezek azok a tulajdonságok, amelyek a Belügyminisztériumnak minden más területére is ki kell hogy terjedjenek" – derül ki az Infostart beszámolójából.

A tárcavezető szerint csendőrségre nincs szükség. "Kétféle járműállomány, kétféle informatikai rendszer, kétféle érvrendszer, kétféle parancsnok, kétféle titkárság – ezt a gazdag országok is egyre kevésbé engedhetik meg maguknak" – érvelt. A mostani, 11. Alaptörvény-módosítás indítványára reagálva a szélsőjobboldali Mi Hazánk javasolta a csendőrség felállítását. Pintér ugyanakkor elismerte, hogy rendőrhiány van, ennek okát abban látja, hogy jól megy a gazdaság, és a versenyszférában az összes hivatásos múlttal rendelkezőt szívesen veszik.

Az új kormányban Pintérhez került az oktatás és az egészségügy területe is. A PISA-teszteredményeket kommentálva bejelentette, hogy ősszel, szeptember-október elején felmérést készítenek a magyar diákok képességeiről. „Elsősorban a gyerekek érdekét kell figyelembe venni” - mondta. A tanároknak például meg kell mondaniuk, hogy szerintük mekkora az optimális osztálylétszám. Ugyanakkor a tanárok béréről nem ejtett szót. Sajtóhírek szerint Pintér Sándor nyáron dönthet a kis létszámú vidéki iskolák összevonásáról.

Az egészségügyben is a betegek érdeke az első, egyúttal átszervezéseket ígért az ágazatnak, de azt nem részletezte, hogy melyek lesznek ezek.