„Klubrádió
A lényeg

Petícióban kérik Böjtét, hogy ne tegye ki szembesítésnek a szexuális erőszakról beszámoló volt neveltjét

29/05/2023 10:56

| Szerző: Klubrádió

Már több mint ezerötszázan írták alá azt a nyílt levelet, amelynek szerzői arra kérik Böjte Csaba ferences szerzetest, hogy ne szembesítse volt szobatársaival és nevelőivel a Szent Ferenc Alapítvány szovátai otthonában történt szexuális erőszakról beszámoló lányt. 

Nemrég jogerős ítéletében 28 év börtönt szabott ki a Maros megyei ítélőtábla a szerzetes felelősségi körébe tartozó dévai Szent Ferenc Alapítvány volt alkalmazottjára, aki az ügyészek szerint tíz éven keresztül rendszeresen és akadálytalanul bántalmazta szexuálisan és fizikailag a rábízott gyermekeket az alapítvány két Hargita megyei bentlakó otthonában.

Erre Böjte Csaba úgy reagált: "Álmomban sem gondoltam, hogy valaha ilyen vihar fogja érni az alapítványt, a mi közös nagycsaládunkat! (...) Nekünk sem az ítélkezés, hanem az imádság a dolgunk!" – fogalmazott.

Azonban, ahogy a petíció kezdeményezői felhívták a figyelmet, van egy másik ügy is: "A másodfokú ítélet nyilvánosságra kerülésével egy időben másik, szintén az Alapítványt érintő erőszaktörténetről számolt be egykori gondozottjuk. Az esetekre méltán érzékenyen reagálnak az emberek, a Szent Ferenc Alapítvány támogatói és azok, akiknek fontos a gyermekvédelem, a gondoskodás a szociálisan, lelkileg és testileg kiszolgáltatott gyerekekről. Ez nem politikai kérdés, nem is világnézeti, tisztán gyerekjogi". 

Arra kérik Böjte Csabát, tegyen meg mindent azért, hogy a kialakult helyzetben a gyermeki jogok védelme, az áldozatok védelme, a jogszerű tényfeltárás és igazságszolgáltatás maradéktalanul érvényesüljön. A közbizalom helyreállításáért pedig javasolják, hogy nyilvánosan, átláthatóan, az arra megfelelő, hivatalos fórumokon adjon konkrét válaszokat arra, mit tesz az Alapítvány a hasonló esetek megelőzéséért, bármilyen fizikai és érzelmi bántalmazás megakadályozásáért.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az áldozatoknak biztonságos körülményekre, jogi biztosítékokra, személyiségi jogaik, érzelmi és fizikai biztonságuk védelmére van szükségük. Arra, hogy akkor és úgy valljanak szabadon, senki által nem kényszerítve, saját akaratukból a traumáikról, amikor és ahol jogbiztonság, pszichés támogatottság garantált, és nem áll fenn a traumaismétlés veszélye.

„Éppen ezért arra is kérjük, hogy ne szembesítse pünkösd után, keddre tervezett eseményen a panaszos és az önt támogató (volt és jelenlegi) nevelteket. Az ilyen konfrontációkat már a rendőrség, ügyészség is kivette az igazság feltárását célzó módszerek közül, mert ilyen szembesítő helyzetekben könnyebben érvényesülnek a hatalmi viszonyok, mint az igazság kimondásának vágya. Az ilyen nyilvános rendezvények sem a feszültségek oldására, sem a vitás kérdések rendezésére nem alkalmasak. Viszont traumatizálhatják a résztvevőket, elbátortalaníthatják, megfélemlíthetik azokat, akik a jövőben szeretnének segítséget kérni. Egy ilyen hatalmas szervezetben, mint az ön Alapítványa, egyaránt keletkezhetnek pozitív és negatív élmények. Egyik típusú megélés sem cáfolja vagy semmisíti meg a másikat, erre mind oda kell figyelnünk, anélkül, hogy a neveltek között konfliktust gerjesztene bárki is” – írják. Megjegyezik, a gyermekbántalmazási ügyekben az illetékes szakhatóságoknak kell eljárnia.

Vélhetően arra utalnak, hogy Böjte árulta el nemrég egy interjúban, hogy az erőszakot névvel, arccal felvállaló Mónika mellett előkerült a lény egyik egykori társa, barátnője, aki azt állítja, „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők.” Ebben az interjúban egyébként a nőkről is sajátos nézeteket kifejtő Böjte atya azt mondta, lejárató kampány áldozata, és nincs közvetlen felelőssége a kirpbbant ügyekben.

Kérik továbbá az aláírók, hogy az alapítvány gondozásában lévő gyerekek fényképeit, nevét semmilyen indokkal ne hozza Böjte nyilvánosságra, ezeket a gyerekeket ne tegye részesévé a most kirobbant, gyakran eldurvuló vitáknak.

(via hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)