„Klubrádió
A lényeg

Péterfalvi: Nem kérhet az Örkény védettségi igazolványt

13/09/2021 14:05

| Szerző: Klubrádió

Az Örkény Színház bejelentette, csak azok mehetnek a színházba, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Az adatvédelmi hatóság szerint ehhez a színháznak nincs joga.

A múlt héten az Örkény Színház bejelentette, hogy nézőik és dolgozóik biztonsága érdekében az előadásaik látogatását a kötelezően előírtnál szigorúbb feltételhez köti. "Előadásinkon védettségi igazolványt kérünk".

 
Mácsai Pál
 
Mácsai Pál, az Örkény István színház főigazgatója
Facebook
 

 

A Klubrádió kérdésére Péterfalvi Attila,a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője a Klubrádió kérdésére azonban azt írta, a színház nem kérhet védettségi igazolványt, mert:

  • A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, amelynek kezelése főszabály szerint tilos.
  • Adatkezelői oldalról színházak esetében az egészségügyi adat kezeléséhez a feltételt az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg.
  • A koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét.
  • Nem minősül olyan rendezvénynek a kulturális esemény, ahol igazolványt lehet kérni, "ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra, b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni” - írta a hatóság.
  • "Mivel az Örkény Színház előadásaira, és minden más, közfeladatot ellátó, illetve közpénzből is gazdálkodó színház előadásaira érvényesek a fenti feltételek, így azok egyértelműen az ,,előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény" kategóriájába tartoznak" - állapította meg a hatóság.
  • A színházi adatkezelőkre vonatkozóan nem találtak a hatályos jogszabályi környezetben előírást a védettség tényének kötelező igazolására, "ilyen bemutatásra jogszerűen nem hívhatják fel az érintetteket".

Ha az Örkény szeretné, forduljon a jogalkotóhoz szükséges jogszabály-módosítás érdekében, javasolta Péterfalvi.