„Klubrádió
A lényeg

Pest vármegye főispánja: Sokkal jobb az új elnevezés, mint az elvtárs

22/07/2022 08:30

| Szerző: Klubrádió

Az, hogy a kormány újra bevezeti a vármegyéket, nem jelenti azt, hogy a királyságot akarja visszaállítani Orbán – állítja Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. Ő egyike azoknak, akiket főispánnak nevez majd a kormány.

"Sokkal jobban tetszik, mint például az elvtárs" – mondta a főispán elnevezésről a Mandinernek adott interjúban Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője. Ő egyike a 19 kormánymegbízottnak, akit az Országgyűlés keddi döntése után főispánnak kell nevezni a jövőben – írja a Telex.

Tarnai arról is beszélt, hogy Szent Istvántól a második világháború utáni évekig főispán volt a megnevezése annak a hivatalnak, amit visel – aztán elvtársra változtatták, most pedig „visszatérünk a történelmi hagyományokhoz, az eredeti megnevezéshez”.

Mint mondta, feladatai emiatt nem változnak, sőt,

Nem változnak sem a vármegye határai, sem címere, de nem változok én sem: sem az öltözködésem, sem a viselkedésem.

A főispán szerint a változtatás lényege annyi: „vissza a gyökerekhez, vissza az eredethez, vissza a természetes dolgokhoz”.

1990-ben is rögtön a királysággal riogattak, mint ma, de nem gondolhatja senki komolyan, hogy erre vonatkozó valós szándék felmerült volna bárkiben. Magas színvonalon működő államigazgatási rendszer épült ki az elmúlt bő évtizedben, ami méltó az országhoz, ebben a rendszerben pedig most újra a klasszikus elnevezéseket használjuk, erről van szó – fogalmazott.

Ha királyságról nem is, a Horthy-korszak kormányzósága iránti érdemtelen nosztalgia tagadhatatlanul érezhető a döntés mögött.