„Klubrádió
A lényeg

Pert indít a főváros a kormánnyal szemben

19/04/2023 11:45

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester kifogásolja, hogy míg 2018-ban Tarlós István vezetése alatt csak 5 milliárd forint szolidaritási adót kellett befizetniük az államnak, idén 58 milliárdot. Ebből 25 milliárdot törvénytelennek tart a főváros jelenlegi vezetése.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nyár közepére fizetésképtelenné válhat a fővárosi önkormányzat. Karácsony Gergely túlélőprogramot készít elő.

"A Fővárosi Önkormányzat felfüggeszti a kormány finanszírozását a következő hónapokban"  kezdte Karácsony Gergely szerda reggel a főváros intézkedési tervének bemutatását.

Ennek jele, hogy 2018-ban, Tarlós István idején csak 5 milliárd forint szolidaritási adót kellett befizetniük az államnak, idén viszont 58 milliárdot.

Ebből 25 milliárdot törvénytelennek tartanak, ezért nem fogják befizetni a kormánynak. Karácsony szerint inkasszálni sem lehet majd, mert nem lesz pénz a főváros számláján. Ennyivel fizetnek ugyanis többet az államnak, ahhoz képest amennyi állami támogatást kap Budapest.

Karácsony arról beszélt, hogy a következő időszakban ki fogják kérni a budapestiek véleményét, és „Budapest-párti koalíciót” akarnak építeni a fővárosi választókkal, pártállástól függetlenül. „Mondják el véleményüket arról hogy hogyan kell a kormánynak és fővárosnak együttműködnie. (...) Szeretnénk nem a budapestieket büntetni, hanem őket felsorakoztatni a kormánnyal vívott vitákat illetően.”

Forrás: 444