„Klubrádió
A lényeg

Perel a TASZ a Pegasus miatt Strasbourgban

28/01/2022 10:54

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mivel szerintük a Pegasus-ügy néven elhíresült megfigyelési botrányból kiderült, hogy a titkosszolgálati megfigyelések magyar szabályozása rendszerszinten sérti az alapvető jogokat.

Hat ügyfelének érdekében Izraelben (ahonnan a kémszoftver származik) és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán lép fel és reméli, hogy a botrány hatására változni fog a megfigyelések gyakorlata, és az ilyen visszaélések ezzel megelőzhetők lesznek. Olyan szabályozásra van szükség, amelyik nem engedi, hogy a titkosszolgálatok a hatalom politikai eszközévé váljanak.

A Csikász Brigitta (Blikk, a megfigyelés idején Átlátszó); Dercsényi Dávid (Józsefváros Újság; a megfigyelés idején hvg.hu); Panyi Szabolcs (Direkt36) újságírók; Németh Dániel fotóriporter; Adrien Beauduin, akkor a CEU-n tanuló belga diákaktivista és egy anonimitást kérő hatodik személy nevében fellépő TASZ úgy fogalmaz, hogy "a hírszerző és elhárító munka nem válhat az elnyomás eszközévé: épp ellenkezőleg, az állampolgárok védelmét kell szolgálnia".

A sajtó esetében különösen fontos lenne egy független szerv általi szabályozásra, mivel a sajtószabadság egyik alapvető intézményét, a forrásvédelmet veszélyezteti a mostani gyakorlat.

"Ne hagyjuk, hogy a hatalom bármit megtegyen velünk, ne hagyjuk, hogy a kelet-európai apátiánk és megszokásaink reflexszerűen rossz döntéseket alakítsanak ki bennünk” – nyilatkozta Dercsényi Dávid, az egyik, a Pegasus kémszoftverrel megfigyelt újságíró.