„Köszönjük,
A lényeg

Példátlan szivárogtatás a magyar statisztika történelmében

6/02/2023 13:17

Egy kormányközeli cég a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos tájékoztatása előtt hozzáfért azokhoz a statisztikai adatokhoz, amiknek a nyilvánosságát törvényben garantálják. A Portfolio.hu szerint a kormányközeli Makronóm Intézet már szombaton közölte azokat a kiskereskedelmi adatokat és magyarázatukat, amiket a KSH csak hétfőn reggel hozott nyilvánosságra.

 
Illusztráció(Mohamed Hassan / Pixabay)
https://pixabay.com/photos/subscribe-registration-signup-3534409/
 

 

A Makronóm Intézet a szombati közleménye után egy újabb közleményben már arról írt, hogy az adatokat majd csak hétfőn, a KSH-bejelentés után lehet használni. A Makronóm Intézetről az Mfor azt írta, hogy 2020-ban a volt századvéges, nemzeti kereskedőházas Kerekes György hozta létre, és az alapítás után pár héttel egy 1,08 milliárd forintos támogatást kapott az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. Önmagáról azt írja a cég, hogy "azért jött létre, hogy a patrióta szemléletű kutatóknak és kutatásoknak otthont, megjelenési felületet biztosítson", és közben kormányzati döntésekhez nyújt támogatást.

A mostani adatszivárogtatás a Portfolio szerint példátlan a magyar statisztika történelmében, és ezzel a KSH a saját elveit is megszegte, amit a Nemzeti Statisztikai Kódexben összegez. Ezeket az adatokat "ugyanis megismerni és felhasználni nem jogosult előbb, mint a teljes magyar közvélemény".

A Portfolió szerint az egyidejű tájékoztatás a statisztikai hivatalok egyik fontos alapelve szerte a világon, a hitelességük egyik alapköve, másrészt pedig ha egy céget előnyben részesítenek, úgy sérül a versenyhelyzet, mert "a kiszivárgó adatokon igen sokat lehet keresni, amennyiben azok piaci árfolyamokat mozgatnak.

A hétfpi KSH adatok szerint amúgy 2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az üzemanyag-forgalom éves dinamikája (az ársapka eltörlése következtében) 27,7 százalékról 1,3 százalékra mérséklődött. Az élelmiszer-forgalom 8,3 százalékkal esett, a nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelem volumene pedig 0,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül még jelentős, 35 százalékos növekedés látható a használtcikk-kiskereskedelemben, illetve 8,9 százalékos a gyógyszerek körében.