„Támogassa
A lényeg

Pegasus-ügy: Deutsch szerint Magyarországon minden rendben, a baloldal sáros

15/02/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

A Pegasus-botrány következményeként az Európai Parlament egyértelmű álláspontot fogalmazott meg, amelyben elítélik az illegális megfigyeléseket. Deutsch Tamás azt mondta ezzel kapcsolatban, Magyarországon senkit nem figyelnek meg törvénytelenül. A fideszes EP-képviselő hozzátette: "a baloldali kormányok alatt azonban számos bizonyított törvénytelenség fordult elő a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok működése során".

Az Európai Unió egyértelműen elítéli, hogy nemzetbiztonsági szervek kommunikációs rendszereket törjenek fel és illegálisan figyeljenek meg embereket, ez elfogadhatatlan – idézte a 24.hu Didier Reynders, jogérvényesülésért felelős uniós biztos kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén elhangzott bejelentését.

A politikusok, ügyészek, ügyvédek és újságírók, valamint más személyek és szervezetek kiberbiztonsági programokkal történő megfigyeléséről szóló vitában a biztos hangsúlyozta: a technológia alapvető szerepet játszhat a rendfenntartó hatóságok és az igazságszolgáltatás munkájában, de csakis akkor, ha törvényes keretek között használják. "A nemzetbiztonságnak nem lehet teljes mértékben szabad kezet adni" – tette hozzá.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője úgy kommentálta, hogy minden tagállamnak be kell tartania a nemzetbiztonsági megfigyelésekre vonatkozó legszigorúbb szabályozásokat, annak keretein belül végezhetik a megfigyeléseket. Hozzáetette: "2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok törvénytelen megfigyelést nem folytattak és jelenleg sem folytatnak. Mindezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják. Legutóbb a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) folytatott alapos vizsgálatot és mindent rendben találtak a megfigyelések esetében".

Hozzátette: "a baloldali kormányok alatt azonban számos bizonyított törvénytelenség fordult elő a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok működése során". Szerinte "bizonyított tény, hogy 2010 előtt, Gyurcsány Ferenc kormányzása idején, az alvilág egyik meghatározó vezetője és az egyik nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója abban állapodott meg, hogy egy egykori olajbűnöző információkat gyűjt és kreál fideszes politikusokról".

Ujhelyi István az MSZP uniós parlamenti képviselője közleményében azt hangsúlyozta, hogy véleménye szerint, "vitathatatlan, hogy a Fidesz-kormány szügyig sáros a Pegasus-ügyben".