„Klubrádió
A lényeg

Pegasus: tömegesen figyeltek meg izraeli civileket is

7/02/2022 13:55

| Szerző: Klubrádió

Omer Barlev, a rendőrséget felügyelő izraeli belbiztonsági miniszter kormányzati vizsgálóbizottság felállítását ígérte, miután kiderült, hogy az izraeli rendőrség tömegesen figyelt meg embereket, írja az MTI. A Magyarországon is bevetett Pegasus szoftvert használták, amit okostelefonokra törvénytelen módon telepítettek.

Hétfőn reggel írta meg a Kalkaliszt című izraeli gazdasági újság, hogy a rendőrség még Natanjahu alatt etióp zsidókat és a mozgássérültek jogaiért küzdő civil tüntetőket, továbbá újságírókat, helyhatósági vezetőket, magas rangú minisztériumi tisztviselőket, üzletembereket hallgatott le.

A volt miniszterelnök tanácsadóinak, valamint fiának, Avner Netanjahunak az okostelefonjára is telepítették a kémprogramot, továbbá a ciszjordániai telepesek készülékeire is ilyen szoftvert telepítettek.

A rendőri vezetők és a körzeti parancsnokok azzal érveltek, hogy korai tájékoztatásra van szükségük a tervezés érdekében, hogy meg tudják akadályozni például a nagyobb kereszteződések lezárását csúcsforgalomban, vagy a tüntetések erőszakossá válását. De felhasználták a kémprogramot korrupciós, fehérgalléros bűncselekmények vagy értékpapírral elkövetett csalások elleni nyomozásoknál, magas rangú köztisztviselők megfigyelésére, ha sajtónak kiszivárogtatásokkal vádoltak valakit, vagy titkosszolgálati "adathalászatra" gyanakodtak.

"Ha igazak, akkor nagyon súlyosak a vádak" - nyilatkozta Naftali Bennett miniszterelnök hétfő reggel. "Ez, és más hasonló eszközök nagyon fontosak a terrorizmus, és a bűnözés elleni küzdelemben, de nem céljuk a széleskörű adathalászat izraeli állampolgárokról, közéleti személyiségekről, ezért meg kell értenünk, hogy pontosan mi is történt" - mondta a kormányfő.