„Klubrádió
A lényeg

Parragh már az MNB ingatlanjainak einstandolásáról beszél

4/10/2023 12:16

| Szerző: Klubrádió

A jegybanknak az ingatlanjait érdemes lenne megnézni és elgondolkodni az államnak azon, hogy azokat einstandolja – állította a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke miután minden eddiginél keményebben beszólt Matolcsynak, amikor kijelentette, hogy a jegybankelnök és a Magyar Nemzeti Bank nem ért az infláció kezeléséhez, elment az ATV-be, hogy ott ennél is súlyosabb kijelentéseket tegyen – írja a 444.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, egyebek mellett azt mondta a Világgazdaság konferenciáján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jegybankelnökről és a Magyar Nemzeti Bankról, hogy nem értenek hozzá. Parragh szerint a kamara elsők között realizálta az infláció problémáját. "Őszintén sajnálom, hogy a jegybank ezt nem ismerte fel" – mondta a kamara elnöke, hozzátéve, hogy ők már 2019-ben felhívták az inflációra a figyelmet, és már akkor látszott, hogy a probléma tartós lesz.

Most azt mondta, szerinte a jegybank „késve tette meg a lépéseit” az infláció kezelésének ügyében. „Nem nagyon fogjuk fel ennek a veszteségnek a mértékét. Ha most azt mondom, hogy 1500 milliárd vagy 2000 milliárd, ezzel mondtam valami szép nagy számot. A saját tőkéjét a Nemzeti Bank elvesztette. Nincs saját tőkéje. Kötvényei vannak, tartozásai vannak, megtakarításai vannak, de a tőkéjét elveszítette. Amióta forint van Magyarországon, 1946 augusztusa óta, azóta a Nemzeti Bank sosem vesztette el a tőkéjét, sosem került mínuszba”– mondta Parragh, aki hozzátette, az MNB „csak azért nincs csődben, mert mögötte ott van a költségvetés, a költségvetés mögött pedig ott vagyunk mi”.

Ezután arról beszélt, hogy „ezt a veszteséget el fogják határolni”, illetve „látható, hogy jogszabálymódosítás fog bekövetezni, öt évre szét fogják teríteni, drágábban fogunk hitelhez jutni, nehezebben fogunk hitelhez jutni, szemben a szomszédos országokkal”. A kérdésre, hogy „hova lett a pénz”, azt válaszolta, „a döntő része külföldi befektetők zsebében”, majd úgy fogalmazott:

„Elégettük a pénzt.” Ezután szakad ki belőle az, hogy azt gondolja, „a jegybanknak az ingatlanjait érdemes lenne megnézni és elgondolkodni az államnak azon, hogy azokat einstandolja”.A kérdésre, hogy az államnak van-e joga ahhoz, hoyg lefoglalja a jegybank tulajdonát, azt válaszolta:„Az államnak mindig van joga módosítani a jogszabályt.”A műsorvezető ezt annyival kommentálta; „ez azért kemény mondat”. Parragh ehhez hozzátette, „több száz milliárdnyi olyan ingatlanról van szó, ami a jegybank működéséhez nem szükséges”.

Az MNB egykori alelnöke, Bodnár Zoltán azt mondta korábban a Klubrádiónak, nem kell foglalkozni a sok ostobasággal, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mond.