„Klubrádió
A lényeg

Panamában nyomoznak az EP-alelnök ügyében

30/12/2022 08:55

| Szerző: Klubrádió

Az adóparadicsomnak tartott ország illetékeseitől igyekeznek információkat szerezni a korrupcióval vádolt felfüggesztett EP-alelnök pénzügyeiről.

A görög hatóságok információkat kértek Panamától a jelenleg Brüsszelben, korrupciós vádak miatt őrizetben lévő Eva Kaili európai parlamenti képviselő számláira történt esetleges katari utalásokról – írja a Politico.

A görög pénzmosás elleni hatóság elnöke, Haralambosz Vurliotisz sürgős megkeresést küldött a panamai hatóságoknak – az ország egy jól ismert adóparadicsom, amely a pénzügyi átláthatóság hiányáról híres –, amelyben tájékoztatást kért arról, hogy a gyanú szerint Kaili számára Katarból eljuttatott 20 millió euró egyes részletei nem jelentek-e meg olyan panamai számlákon, amelyeket Kaili, vagy a családtagjai nyitottak.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. A tisztségéből végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen szavaz.

Ezt követően a belga hatóságok őrizetbe vették, Görögországban pedig befagyasztották vagyonát.

Kaili részleges beismerést tett, amely szerint arra utasította az apját, hogy rejtse el az otthonában a későbbi házkutatások során megtalált készpénz nagy részét. Azt viszont tagadja, hogy pénzt fogadott volna el Katartól. Szabadon bocsátási kérelmét azonban a bíróság elutasította.