„Klubrádió
A lényeg

Pálinkás a régi ügyekről: Én biztosan nem!

10/06/2021 12:49

| Szerző: Klubrádió

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke interjút adott a Jelen című lapnak. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke, majd a kétharmados Orbán-kormány második ciklusábana Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt vezette. Most a Fidesz ellen indul a választáson, ezért megkérdezték tőle, hogy 2010-től 2018-ig volt-e olyan pont, "amikor úgy érezte, ki kell szállnia". Azt mondta, sok mindenben nem értett egyet, például a visszamenőleges hatályú jogalkotással, a KLIK létrehozásával, az oktatási intézmények önkormányzatoktól való elvételével.

"Beszéltem erről a miniszterelnökkel, el is mondtam neki, miért nem jó az irány, a kompetenciám akkor eddig terjedt", a nyilvánosságban azonban ez nem jelent meg.

Nem tetszett neki az sem, hogy az Állami Számvevőszék elnökének egy volt országgyűlési képviselőt neveztek ki, "de formálisan nehéz belekötni".

"Kétségtelenül aggályos, hogy a választás előtt nem jelentették be, hogy új alkotmányt fognak alkotni, de miért pont az Akadémia elnökén kérik számon, hogy nem szólalt fel minden politikai kérdésben?"

"A CEU ügyében konfliktusom volt, mert én egy kormányhivatalt vezettem, ami nem politikai poszt, és a szabályok szerint politikai nyilatkozatot nem tehettem".

MTA "elnökként nem nagyon csinálnék semmit másként. Minden döntést az akkori tudás birtokában kell megítélni, nem a mai tudásunk szerint".

A filozófus-perrel kapcsolatos ügyeket sem? - Ezt így emlegetik, de ilyen nem volt. "Ki indította az eljárást? Budai Gyula. És ki javasolta ezt neki, vagy ki hívta fel erre a figyelmét? Én biztosan nem".

"Egyetlen mondatot szoktak felróni, mégpedig azt, hogy azt mondtam, nem vagyok Heller Ágnes védőügyvédje".