„Klubrádió
A lényeg

Ötödik éve nem nő az állami keretösszeg, még kevesebb szociális tűzifát kapnak a rászorulók, mint tavaly

22/03/2023 11:11

| Szerző: Klubrádió

A Belügyminisztérium március 14-én hirdette ki a 2023-as szociális tüzelőanyag-pályázatot, melynek keretösszege a megemelkedett tűzifa árak ellenére sem emelkedett 2018 óta. Az ötmilliárdos pályázati forrás idén csak háromnegyed annyi tüzelőre lesz elég, mint tavaly, míg a rászorulók száma jelentősen megnőtt az energiaválság és a magas infláció következtében– idézi a a Habitat for Humanity Magyarország jelentését a 24.hu

A 2011-ben indult szociális tüzelőanyag-program a kimondottan szilárd tüzelést használó, rászoruló háztartásoknak szánt állami támogatás, melyre csak az 5000 főnél kisebb önkormányzatok pályázhatnak. A magyar lakosság csaknem 40 százaléka fűt fával vagy szénnel, míg ezek kizárólagos használata (tehát nem gáz- vagy villanyfűtés mellett) elsősorban az alacsonyabb jövedelmű háztartásokra jellemző.

Természetesen nagyon sokan vannak köztük, akik nagyobb településen élnek, ahol az önkormányzatnak teljes mértékben saját forrásból kell kigazdálkodni a szociális tűzifaprogramot, amennyiben szeretnék segíteni a rászorulókat.

 
Illusztráció:
Facebook
 

A tűzifa ára az elmúlt 10 évben több mint háromszorosára emelkedett – csak a tavaly júliusi rezsicsökkentés-változás bejelentése óta idén februárig 77 százalékkal, a KSH adatai szerint. Ennek fő oka a hirtelen megnövekedett kereslet volt, mivel nagyon sokan fatüzeléssel akarták kiváltani az átlagfogyasztás feletti gázfelhasználásukat – hívja fel a figyelmet a Habitat for Humanity.