„Köszönjük,
A lényeg

Osztrák neonáci csoportok nagygyűlést szerveznek Sopronba

26/09/2023 20:56

| Szerző: Klubrádió

Osztrák neonáci csoportok nagygyűlést szerveznek Sopronba: az októberi, úgynevezett "1. Gerd Honsik Európa Kongresszusra" több országból is érkeznének a szélsőjobboldali résztvevők, írja a Mérce a Der Standardra hivatkozva.

Gerd Honsik osztrák neonáci ideológus, holokauszttagadó volt, 2018-ban halt meg Sopronban. Az osztrák lap szerint Magyarországot „biztonságos térnek” tartják az eseményt szervező bécsi és stájerországi „ortodox nemzetiszocialista” csoportok, ezért választották a soproni helyszínt. A rendezvényről a sajtóból szerzett tudott a város vezetése és a helyi rendőrség is.

„Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon elutasítok minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben” – közölte Farkas Ciprián polgármester. A Momentum soproni szervezete az eseménynek feltételezhetően otthont adó hotel elé szervez ellentüntetést október 7-ére. Felszólították a polgármestert, hogy akadályozza meg a konferenciát.

(Kiemelt képünk illusztráció)