„Klubrádió

Orbán Viktor nagyon bízik a kínai vakcinában

15/01/2021 09:31

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint a kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy reméli, az egészségügyi hatóságok gyorsan és körültekintően járnak el, dacára annak, hogy az Európai  Bizottság kérte a tagállamokat, ne tárgyaljanak külső országokkal vakcinabeszerzésről.

Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina – írja a 24.hu.

A portál idézte a Orbán Viktort, aki a Kossuth Rádióban azzal kezdte szokásos pénteki interjúját: „Az operatív törzsről estem be ide, friss számot tudok önnek mondani: 105 728 embert oltottunk be. Az oltókapacitásunk jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van, nem azért nem haladunk gyorsabban, mert ne tudnánk, hanem mert nincs elég vakcinánk.”

Példaként hozta fel Nagy-Britanniát, ahol eddig a lakosság 4 százalékát oltották be, míg az EU-ban ez az arány 1 százalék alatt van. Ezt nem az egészségügy hibájának tartja, hanem annak, hogy nem érkezik elég gyorsan oltóanyag.

Bár az Európai Bizottság kérte a tagállamokat, ne tárgyaljanak külső országokkal vakcinabeszerzésről, a miniszterelnök azt mondta, a szükséghelyzetben onnan kell vakcinát szerezni, ahonnan lehet. Szerinte aki nem vesz részt a közös programban, előrébb jár, mint az EU.

Az operatív törzs reggeli ülésén kérdés volt, hogy az orosz és a kínai vakcinával mi a helyzet. Orbán közölte, kínai vakcina van, tömegesen is tudnak szerezni, ezek a csatornák meg vannak nyitva, ehhez az kell, hogy az egészségügyi hatóságok elfogadják.

„Nincs olyan kockázat, hogy esetleg nagyobb kárt csinálunk egy ilyen vakcinával, mint a betegség maga, amit el akartunk kerülni. Tízmillió számra oltják a saját népüket az oroszok és a kínaiak is. A hatóságokat arra kértem, körültekintően, a lehető leggyorsabban járjanak el” – magyarázta.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
 
Orbán Viktor a rádióban Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt
 

Az oltási tervről elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények dolgozói és lakói után a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedők, mintegy 1,7 millió ember beoltása következik.

A kormány oltáspárti, és meglátása szerint Magyarországon nő az oltás iránti bizalom. Érdekes adalék, hogy Napi.hu megbízására készült felmérésből kiderül, a válaszadók többsége a Pfizer/BioNTech vakcinában bízik leginkább. A kínai vakcinát azonban csak egy százalékuk adatná be magának.

Azt is közölte, adókedvezmény jön a fiataloknak is: legkésőbb 2022. január elsejétől azoknak a fiataloknak, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadómentességet kapnak. Így elmondása szerint könnyebb lesz számukra az élet kezdete, hiszen ott van még mellette a CSOK, a babaváró is.